Održan osmi radni sastanak Poslovnog saveta grada Zrenjanina

Zrenjanin – Poslovni savet

Podelite vest

Osmi radni sastanak Poslovnog saveta grada Zrenjanina – predočene informacije o stanju privrede u prva tri kvartala ove godine i o snabdevenosti energentima

Poslovni savet grada Zrenjanina održao je danas osmi radni sastanak, uz prisustvo svih članova i predsedavajućih, Živanka Radovančeva, predsednika Saveta, gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure i pomoćnice gradonačelnika Cice Vučković.

U radu Poslovnog saveta učestvovali su predstavnici Zrenjaninskog poslovnog kruga, Unije poslodavaca Srbije – poslodavaca Zrenjanin, Regionalne privredne komore, Opšteg udruženja preduzetnika, Odeljenja za privredu Gradske uprave, predstavnici kompanija “Dijamant”, “Mlekoprodukt”, “Linglong”, “Fulgar”, “Drekslmajer”, kao i Elektrodistribucije Zrenjanin, čiji je direktor Stevica Cigulov predočio informaciju o snabdevanju električnom energijom i tendencijama u narednom periodu. 

Direktor Regionalne privredne komore Zrenjanin Predrag Stankov izneo je podatke o privrednim kretanjima u srednjebanatskom regionu u periodu januar-avgust, na osnovu kojih je privreda ostvarila veći fizički obim u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupna spoljnotrgovinska razmena, kako je rekao, iznosila je 708,1 miliona evra i predstavlja povećanje za 24,2% u odnosu na isti period 2021. godine.

– Izvoz ostvaren u istom periodu dostigao je 312 miliona evra i veći je za 13,6 odsto, dok je uvoz na nivou 396 miliona evra, ali je taj spoljnotrgovinski deficit u najvećoj meri prouzrokovan uvozom velike količine opreme za svoju fabriku od strane “Linglonga”. Nezaposlenost je takođe smanjena u odnosu na 2021. godinu, i to za 14,7 odsto. Na evidenciji službe za zapošljavanje u srednjem Banatu nalazi se 10.562 lica, dok je broj zaposlenih dostigao 46.000 – naveo je Stankov.   

Stevica Cigulov izneo je ohrabrujuće podatke o proizvodnji električne energije i rekao da je došlo do stabilizacije u sistemu Elektroprivrede Srbije, te da u ovom trenutku nema potrebe za uvozom struje.

Tome su, po njegovim rečima, doprineli izvršeni remonti u termoelektrani “Nikola Tesla”, ali i znatno povoljnija hidrološka situacija u zemlji. Dodao je da se u ovom periodu ne planiraju bilo kakve redukcije u snabdevanju, a da će u pogonu, tokom zimskih meseci, ponovo biti i termoelektrane-toplane u Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu. U toku su i remonti svih trafostanica visokog napona, a planira se i gradnja dve nove.  

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da se Poslovni savet danas bavio značajnim privrednim temama i da su za lokalnu samoupravu dragocene sugestije i predlozi koji su se mogli čuti od onih koji su najbolje upoznati sa ekonomskim kretanjima i prilikama. 

– Važno nam je da, zajedno s privrednicima, učestvujemo u kreiranju privrednog ambijenta i doprinesemo u onom delu koji se tiče ingerencija lokalne samouprave. Podsetio bih na našu podršku razvoju preduzetništva, udvostručili smo ove godine iznos sredstava namenjen unapređenju ženskog preduzetništva, a u pripremi je i konkurs za omladinsko preduzetništvo, što je takođe novina. Jasno je da ne možemo uticati na globalne ekonomske prilike i poremećaje na evropskom tržištu usled rata u Ukrajini, političkih uticaja, pa i prirodnih nepogoda, ali možemo u lokalu najbolje iskoristiti resurse i potencijale koje grad Zrenjanin nesumnjivo poseduje – istakao je gradonačelnik Salapura. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px