Održan osmi radni sastanak Poslovnog saveta grada Zrenjanina

Zrenjanin – Poslovni savet

Podelite vest

Osmi radni sastanak Poslovnog saveta grada Zrenjanina – predočene informacije o stanju privrede u prva tri kvartala ove godine i o snabdevenosti energentima

Poslovni savet grada Zrenjanina održao je danas osmi radni sastanak, uz prisustvo svih članova i predsedavajućih, Živanka Radovančeva, predsednika Saveta, gradonačelnika Zrenjanina Sima Salapure i pomoćnice gradonačelnika Cice Vučković.

U radu Poslovnog saveta učestvovali su predstavnici Zrenjaninskog poslovnog kruga, Unije poslodavaca Srbije – poslodavaca Zrenjanin, Regionalne privredne komore, Opšteg udruženja preduzetnika, Odeljenja za privredu Gradske uprave, predstavnici kompanija “Dijamant”, “Mlekoprodukt”, “Linglong”, “Fulgar”, “Drekslmajer”, kao i Elektrodistribucije Zrenjanin, čiji je direktor Stevica Cigulov predočio informaciju o snabdevanju električnom energijom i tendencijama u narednom periodu. 

Direktor Regionalne privredne komore Zrenjanin Predrag Stankov izneo je podatke o privrednim kretanjima u srednjebanatskom regionu u periodu januar-avgust, na osnovu kojih je privreda ostvarila veći fizički obim u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupna spoljnotrgovinska razmena, kako je rekao, iznosila je 708,1 miliona evra i predstavlja povećanje za 24,2% u odnosu na isti period 2021. godine.

– Izvoz ostvaren u istom periodu dostigao je 312 miliona evra i veći je za 13,6 odsto, dok je uvoz na nivou 396 miliona evra, ali je taj spoljnotrgovinski deficit u najvećoj meri prouzrokovan uvozom velike količine opreme za svoju fabriku od strane “Linglonga”. Nezaposlenost je takođe smanjena u odnosu na 2021. godinu, i to za 14,7 odsto. Na evidenciji službe za zapošljavanje u srednjem Banatu nalazi se 10.562 lica, dok je broj zaposlenih dostigao 46.000 – naveo je Stankov.   

Stevica Cigulov izneo je ohrabrujuće podatke o proizvodnji električne energije i rekao da je došlo do stabilizacije u sistemu Elektroprivrede Srbije, te da u ovom trenutku nema potrebe za uvozom struje.

Tome su, po njegovim rečima, doprineli izvršeni remonti u termoelektrani “Nikola Tesla”, ali i znatno povoljnija hidrološka situacija u zemlji. Dodao je da se u ovom periodu ne planiraju bilo kakve redukcije u snabdevanju, a da će u pogonu, tokom zimskih meseci, ponovo biti i termoelektrane-toplane u Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu. U toku su i remonti svih trafostanica visokog napona, a planira se i gradnja dve nove.  

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da se Poslovni savet danas bavio značajnim privrednim temama i da su za lokalnu samoupravu dragocene sugestije i predlozi koji su se mogli čuti od onih koji su najbolje upoznati sa ekonomskim kretanjima i prilikama. 

– Važno nam je da, zajedno s privrednicima, učestvujemo u kreiranju privrednog ambijenta i doprinesemo u onom delu koji se tiče ingerencija lokalne samouprave. Podsetio bih na našu podršku razvoju preduzetništva, udvostručili smo ove godine iznos sredstava namenjen unapređenju ženskog preduzetništva, a u pripremi je i konkurs za omladinsko preduzetništvo, što je takođe novina. Jasno je da ne možemo uticati na globalne ekonomske prilike i poremećaje na evropskom tržištu usled rata u Ukrajini, političkih uticaja, pa i prirodnih nepogoda, ali možemo u lokalu najbolje iskoristiti resurse i potencijale koje grad Zrenjanin nesumnjivo poseduje – istakao je gradonačelnik Salapura. 

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022