Svečanim prijemom u Gradskoj kući i odavanjem počasti stradalim u otadžbinskim ratovima obeležen Dan vojnih veterana

Zrenjanin - Dan vojnih veterana

Svečanim prijemom u Gradskoj kući za predstavnike udruženja i organizacija vojnih invalida, penzionera, veterana, rezervnih vojnih starešina i članove porodica palih boraca, potom i odavanjem počasti ispred spomenika stradalim u ratnim sukobima na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, od 1991-99. godine, juče je u Zrenjaninu obeležen Dan vojnih veterana.

Kako je podsetio komandant Banatske brigade Vojske Srbije i Komande garnizona Zrenjanin, potpukovnik Nikola Fatić, Dan vojnih veterana ustanovljen je u znak sećanja na 4. decembar 1912. godine, kada su učesnici tek završenog Prvog balkanskog rata, njih oko 400 hiljada pripadnika Vojske Kraljevine Srbije, dobili tadašnje veteransko zvanje “stari ratnik“.

Dan vojnih veterana ustanovljen je u Republici Srbiji 2015. godine i od tada se obeležava svake godine, u organizaciji svih jedinica i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vojne delegacije, u saradnji sa lokalnim samoupravama i veteranskim udruženjima, polažu vence na spomen-kosturnice, spomenike palim borcima i žrtvama oslobodilačkih ratova širom Srbije, a na prigodnim ceremonijama i akademijama evociraju se sećanja na stradale i šalju prigodne poruke.

U ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika Sima Salapure i u svoje lično ime, prisutnima na prijemu u Gradskoj kući obratio se zamenik gradonačelnika Saša Santovac i čestitao aktivnim veteranima njihov dan. Poručio je da je Dan veterana uvek i prilika za razgovor o zajedničkim problemima, da se ukaže na ono što je pozitivno i što možda nije, i da se pokuša to rešiti.

“U godini koju polako ispraćamo, ispunili smo ono što smo obećali i pokrenuli – ulica u Stajićevu ponela je ime Slaviše Kepića, jednog od naših simbola slobode i otpora agresoru, tragično stradalog 1999. godine. Posebnim emocijama bilo je ispunjeno i obeležavanje godišnjice pogibije starijeg vodnika Save Erdeljana, kom je prisustvovao i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević. Bio je to još jedan dokaz da grad i država ne zaboravljaju svoje heroje i zahvalni su im za ogromnu žrtvu koju su podneli”, kazao je Santovac i dodao da put naših heroja sledimo i kroz investicije, izgradnju i nova radna mesta.

“Uspomenu na heroje i slavne pretke čuvamo i kroz snažan ekonomski razvoj i investicije, a upravo pre tri dana stigla je i vest da su počeli pripremni radovi za izgradnju autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Ova investicija u svakom pogledu menja sliku Zrenjanina i Banata, ali ona nije i jedina. Proizvodni pogoni, novi stambeni objekti i više od 20 takvih gradilišta u Zrenjaninu u ovom trenutku, garant su našeg razvoja, privrednog napretka i mogućnosti da, kroz investicije, jačamo potencijale grada Zrenjanina, ali i naše zemlje u celini”, poručio je zamenik gradonačelnika.

Na skupu se obratio i Milan Mrkobrad, predsednik organizacije SUBNOR, u ime delegacija prisutnih na obeležavanju Dana vojnih veterana.

U ceremoniji polaganja venaca na spomen-obeležje poginulim sa teritorije Grada Zrenjanina u ratnim sukobima na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, od 1991-99. godine učestvovale su delegacije Banatske brigade – Komande garnizona Zrenjanin, koju je predvodio potpukovnik Nikola Fatić, Srednjobanatskog okruga, s načelnikom Predragom Rađenovićem, Grada Zrenjanina, u kojoj su bili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan, kao i delegacije Udruženja vojnih penzionera, Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata, Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin, Udruženja “Srpski ratni veterani”, Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca grada Zrenjanina, Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina, i članovi porodica poginulih boraca.

Izvor: zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px