Obnova “bliznakinje” Reformatske crkve – kapele na Reformatskom Evangelističkom groblju

Zrenjanin – Obnova kapele-crkve

Obnova “bliznakinje” Reformatske crkve - kapela na Reformatskom/Evangelističkom groblju dobija prepoznatljivu belu boju

U toku su radovi na obnovi spoljašnjosti kapele na Reformatskom/Evangelističkom groblju u Zrenjaninu, koja se koristi i prilikom sahrana pokojnika drugih konfesija.

Zanimljivost ove kapele jeste da je istog izgleda kao Reformatska crkva kod Malog mosta, praktično njena srazmerno manja “bliznakinja”, istih arhitektonskih i građevinskih karakteristika, sagrađena četiri godine kasnije. 

kapela reformatsko groblje 005
Foto: Grad Zrenjanin

Reformatsko/Evangelističko groblje u Zrenjaninu, na kraju Grobljanske ulice, danas je jedno od šest gradskih groblja o kojima se stara JKP “Čistoća i zelenilo”, a nakon uređenja njegovog zapuštenog dela, mesto je na kom se sahranjuju pokojnici i pravoslavne i katoličke i evangelističke veroispovesti. Utoliko veći značaj imaju radovi koji su u toku, a po čijem će završetku kapela dobiti “osvežen” izgled i prepoznatljivu, jednostavnu belu boju, karakterističnu za verske objekte reformatske i evangelističke verske zajednice. Obnova spoljašnjosti kapele realizuje se uz pomoć priloga i donacija vernika, s obzirom da su kapele na grobljima u nadležnosti verskih zajednica.  

kapela reformatsko groblje 015
Foto: Grad Zrenjanin

Reformistička crkvena zajednica u našem gradu formirala se izdvajanjem iz Evangelističke crkvene opštine 1863. godine i vezala se za rad sveštenika i učitelja Ištvana Baloga. Kada je 1891. godine završena gradnja Reformatske crkve, po uzoru na nju je 1895. godine podignuta kapela na groblju, zaslugom i sredstvima Karla Leonarda Helmbolda (1849-1919), velikobečkerečkog zlatara, prvog vlasnika čuvene zgrade “Šeherezada”, jedne od najlepših u centru Zrenjanina, i njegove supruge Marije Barton, o čemu svedoči i spomen-tabla unutar objekta.  

Kao i u slučaju Reformatske crkve, a što je odlika verskih objekata te zajednice, prostorni i konstruktivni sklop crkvenih građevina protestantizma uopšte, ima svoje korene u religiji zasnovanoj na naročitom tumačenju Svetog pisma. Stoga je unutrašnjost hramova prostorno jednostavna, bez akcentiranja raskoši i složene ikonografije na oltarima, a spoljašnjost uglavnom jednobojna, bela. Crkva, po ovom učenju, nije “stan Božiji”, već dostojanstven prostor za okupljanje vernika tokom službi i pomena, kada se religija saopštava i prenosi “preko uha, a ne preko oka”. 

Izvor: Grad Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022