Obeležena lekarska slava – Sveti vrači Kozma i Damjan

Zrenjanin – Sveti vrači Kozma i Damjan

Podelite vest

Lekarska slava – Sveti vrači Kozma i Damjan je obeležena u organizaciji Podružnice lekara Zrenjanin 14. novembra 2022. godine liturgijom i rezanjem Slavskog kolača u Hramu Uspeća Presvete Bogorodice, nakon čega je u Duhovnom centru “Prepodobni Rafailo Banatski” organizovan svečani prijem.

U večernjim satima lekari su proslavu nastavili na tradicionalnom lekarskom balu koji je održan u hotelu „Vojvodina“. Kuma Slave je dr Milana Rakita, specijalista anestezije sa reanimatologijom u bolnici „Sveti Jovan“. Kumstvo je preuzela dr Sofija Lugonja, gastroenterolog Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Zrenjanin.

dsc 6059

Sveti Kozma i Damjan se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja“, već „Boga radi“, pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.

Oni su braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć.

Zapisano je takođe da je Kozma „ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“.

Svetitelji su ipak sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu. Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjovekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove. Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj Patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

dsc 6109

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Foto: Zoran Međo

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022