OBELEŽENA GODIŠNJICA OSNIVANJA SRPSKOG NARODNOG ODBORA - ISTORIJSKI ZNAČAJ KOJI PREVAZILAZI LOKALNE OKVIRE

U porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice danas je tradicionalno obeležen dan osnivanja Srpskog narodnog odbora, formiranog 31. oktobra 1918. godine kao prvo takvo telo na prostoru Vojvodine, tada još uvek na teritoriji Austrougarske monarhije.

102 godine sno zrenjanin 013
102 godine od osnivanja SNO
102 godine sno zrenjanin 001
102 godine od osnivanja SNO

Srpski narodni odbor u Velikom Bečekereku imao je zahvalnu misiju i odgovoran zadatak da pripremi dolazak oslobodilačke srpske vojske i preuzme vlast u gradu po okončanju Prvog svetskog rata, ali su njegovi istaknuti članovi, naši najumniji sugrađani u to vreme, imali i širu istorijsku ulogu, ne samo u poslednjim danima rata, već i u događajima koji su potom usledili, sve do prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije.

102 godine sno zrenjanin 051
102 godine od osnivanja SNO
102 godine sno zrenjanin 076
102 godine od osnivanja SNO
102 godine sno zrenjanin 090
102 godine od osnivanja SNO

Obeležavajući ovaj značajan datum, danas su se okupili predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, nekoliko udruženja građana, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, koji su prisustvovali svečanosti na mestu gde je održana osnivačka sednica Srpskog narodnog odbora – pred zgradom Srpske pravoslavne crkvene opštine.

Nakon svečane liturgije u hramu, položeni su venci na spomen-ploče osnivačima Srpskog narodnog odbora i dr Slavku Županskom, vođi narodnog pokreta Srba u to vreme i jednom od osnivača Srpskog narodnog odbora. Himnu Republike Srbije izvela je Milica Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. 

102 godine sno zrenjanin 117
102 godine od osnivanja SNO

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *