Polaganjem venaca na više lokacija obeleženo 77 godina od oslobođenja Zrenjanina

Zrenjanin - Dan osloBođenja Zrenjanina

Na današnji dan, 2. oktobra, obeležava se Dan oslobođenja našeg grada u Drugom svetskom ratu, polaganjem venaca na nekoliko spomenika u Zrenjaninu.

Venci su položeni na spomenike na Bagljašu, kod Železničke stanice “Fabrika” i na spomenik Žarku Zrenjaninu.

dan oslobodjenja zrenjanina 011
77 godina od oslobođenja Zrenjanina
dan oslobodjenja zrenjanina 006
77 godina od oslobođenja Zrenjanina

Na spomenik kod Železničke stanice “Fabrika”, gde počivaju 4 druga – crvenoarmejca, koji su se našli na terenu ove stanice u borbi sa nemački oklopnim vozilom, su položili vence predstavnici ruske delegacije i visoki funkcioneri grada Zrenjanina.

U 12 časova, intoniranjem himne Srbije, počeo je centralni događaj obeležavanja Dana oslobođenja grada Zrenjanina, a tom prilikom vence su položili predstavnici grada Zrenjanina – gradonačelnik Simo Salapura, predsednik skupštine Čedomir Janjić i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković. Nakon njih vence na spomenik Žarku Zrenjaninu su položili predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga na čelu sa načelnicom Snežanom Vučurević, predstavnici ruske delegacije, vojske Srbije i druge delegacije.

dan oslobodjenja zrenjanina 023
77 godina od oslobođenja Zrenjanina
dan oslobodjenja zrenjanina 020
77 godina od oslobođenja Zrenjanina

Ovom prilikom je takođe, u Narodnom muzeju Zrenjanina, upriličena i izložba “Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu”.

„Prošlo je 77 godina od dana kada su 1944. godine jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda zajedničkim snagama okončale četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizma na ovim prostorima. Pre završetka vojne operacije za oslobođenje Beograda, jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Banat. Jedno od prvih gradskih naselja u Banatu koje je oslobođeno od nacističkog nemačkog okupatora bio je upravo Zrenjanin“, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika Zrenjanina.

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *