Obeležen Dan oslobođenja Zrenjanina u Drugom svetskom ratu [ FOTO ]

Zrenjanin - Dan osloBođenja Zrenjanina

Na današnji dan, 2. oktobra, obeležava se Dan oslobođenja našeg grada u Drugom svetskom ratu, polaganjem venaca na nekoliko spomenika u Zrenjaninu.

Venci su položeni na spomenike na Bagljašu, kod Železničke stanice “Fabrika” i na spomenik Žarku Zrenjaninu.

dan oslobodjenja zrenjanina 011
77 godina od oslobođenja Zrenjanina
dan oslobodjenja zrenjanina 006
77 godina od oslobođenja Zrenjanina

Na spomenik kod Železničke stanice “Fabrika”, gde počivaju 4 druga – crvenoarmejca, koji su se našli na terenu ove stanice u borbi sa nemački oklopnim vozilom, su položili vence predstavnici ruske delegacije i visoki funkcioneri grada Zrenjanina.

U 12 časova, intoniranjem himne Srbije, počeo je centralni događaj obeležavanja Dana oslobođenja grada Zrenjanina, a tom prilikom vence su položili predstavnici grada Zrenjanina – gradonačelnik Simo Salapura, predsednik skupštine Čedomir Janjić i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković. Nakon njih vence na spomenik Žarku Zrenjaninu su položili predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga na čelu sa načelnicom Snežanom Vučurević, predstavnici ruske delegacije, vojske Srbije i druge delegacije.

dan oslobodjenja zrenjanina 023
77 godina od oslobođenja Zrenjanina
dan oslobodjenja zrenjanina 020
77 godina od oslobođenja Zrenjanina

Ovom prilikom je takođe, u Narodnom muzeju Zrenjanina, upriličena i izložba “Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu”.

„Prošlo je 77 godina od dana kada su 1944. godine jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda zajedničkim snagama okončale četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizma na ovim prostorima. Pre završetka vojne operacije za oslobođenje Beograda, jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Banat. Jedno od prvih gradskih naselja u Banatu koje je oslobođeno od nacističkog nemačkog okupatora bio je upravo Zrenjanin“, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika Zrenjanina.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022