Obeležen Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, venci na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću

Zrenjanin – Dan oslobođenja

Podelite vest

Grad Zrenjanin obeležava danas sto četvrtu godišnjicu od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, datum koji se proslavlja i kao Praznik grada. Kao i svake godine, položeno cveće na spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata, odata je počast herojima i oslobodiocima grada.

Obraćajući se pred okupljenima na Trgu slobode, ispred spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, gradonačelnik Simo Salapura poručio je da nastavljamo da sledimo slavni put naših predaka i poštujemo njihova herojska dela.

kralj petar petrovgrad 003
Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu

– Obeležavajući godišnjicu primirja u Velikom ratu, istakli smo da je on u tadašnjem Velikom Bečkereku završen šest dana kasnije. Na ponos i čast svima nama, završen je bez prolivanja krvi i većih sukoba, zaslugom Srpskog narodnog odbora i srpske vojske, koja je prešla epski ratni put, oslobađajući Maticu od Solunskog fronta, sve do reke Moriš na severu, gde god je bilo srpskog življa koje je vekovima težilo ujedinjenju sa Srbijom – podsetio je Salapura na istorijske događaje od pre nešto više od jednog veka.

Obraćajući se 17. novembra 1918. godine sa balkona Županijske zgrade, pukovnik Dragutin Ristić je, u ime srpske vojske, objavio oslobođenje Velikog Bečkereka i poručio celokupnom stanovništvu, bez razlike u narodnosti i veri, da će imati zaštitu njegovu i herojske srpske vojske. Posebnim se rečima obratio svojim sunarodnicima, koji su oslobodioce dočekali s do tada neviđenim oduševljenjem.

S balkona se obratio i dr Slavko Županski, istaknuti narodni vođa, nadahnuto govoreći o srpskoj vojsci, “dičnim sokolovima, koji su se probili kroz kišu kuršuma; od Soluna do Velikog Bečkereka, svaki pedalj zemlje natopili krvlju i slavom, i svojoj braći doneli davno žuđenu slobodu”. Odzvanjaju njihove reči i poruke ovim trgom do današnjih dana. One su nam i vodilja i putokaz za suočavanje s obavezama, problemima ili preprekama koje se pred nas svakodnevno postavljaju, one su nam podstrek da svi pružimo maksimum, kako bi ih rešavali i prebrodili na najbolji mogući način.

U ime Grada Zrenjanina venac na spomenik kralju Petru položili su gradonačelnik Simo Salapura, njegov zamenik Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić. Vence su položili i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Komande za razvoj Banatske brigade i garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Organizacije “Svetosavlje”, Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske i Srpskog narodnog pokreta “Svetozar Miletić”, kao i predstavnici stranaka.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px