NAJAVA: Obeležavanje Dana Ćirila i Metodija – Dana Slovenske pismenosti i kulture

Zrenjanin – Ćirilo i Metodije

Podelite vest

utorak, 24. maj 2022. u 19 časova, Salon NMZ

Zrenjaninska organizacija „Svetosavlje“ u utorak, 24. maja 2022. godine, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin organizuje svečanost povodom Dana Ćirila i Metodija – Dana slovenske pismenosti i kulture, u znak sećanja na Ćirila i Metodija, osnivače slovenske književnosti i tvorce prvog slovenskog pisma. Tom prilikom govoriće protojerej dr Ninoslav Kačarić, paroh pri hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu i Nenad Gugl, profesor srpskog jezika.

Propovedanje na slovenskom jeziku, koje je vezano za misionarsku delatnost Ćirila i Metodija, imalo je odlučujući značaj za širenje hrišćanstva među Južnim Slovenima i nastanak njihove srednjovekovne kulture. Oni su svojom delatnošću stvorili preduslove za početak slovenske pismenosti i kulture, zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“.

cirilo i metodije

Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture, kao državni praznik ustanovljen je 2019. godine odlukom Vlade Republike Srbije. Odluka je donesena na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a podržali su je Matica srpska, Srpska prvoslavna crkva i Filološki fakultet u Beogradu. Dan Ćirila i Metodija – Dan slovenske pismenosti i kulture obeležava se i u drugim slovenskim zemljama kao što su: Rusija, Ukrajina, Poljska, Severna Makedonija, Bugarska, Češka i Slovačka. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, takođe slave ovaj praznik.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022