NSZ: Realizacija programa i mera za zapošljavanje u prvom polugodištu 2023.g

Zrenjanin - Nacionalna služba za zapošljavanje

Na kraju juna 2023.g na evidenciji  u Srednjobanatskom okrugu bilo je 9.856 lica, od toga u Gradu Zrenjaninu je 4.869 nezaposlenih, u Žitištu 1.383, u Novoj Crnji 986, Novom Bečeju 1.483 i na evidenciji ispostave u Sečnju 1.135 lica. U odnosu na početak  2023.godine, kada je u srednjem Banatu bilo 10.520 lica od toga u Zrenjaninu 5.319, beleži se smanjenje broja lica na evidenciji nezaposlenih  za 660  na nivou okruga. 

Kada je reč o strukturi nezaposlenih po stručnoj spremi,  u srednjem Banatu na evidenciji je najviše nekvalifikovanih lica – 4.984 (50,57% ), zatim lica sa završenom srednjom školom (III i IV stepen stručne spreme) je 3.754 (oko 38%), lica sa VII stepenom je 5,63% odnosno 555, dok je visokoškolaca sa VI stepenom 358 (oko 3,63 % od broja nezaposlenih). Od ukupnog broja nezaposlenih lica u okrugu oko 52 % čini nestručna radna snaga (I i II stepen stručne spreme), a 48% stručna.

U prvih šest meseci 2023.g  filijala  za zapošljavanje Zrenjanin je posredovala u zapošljavanju  1.200 lica sa evidencije nezaposlenih. Poslodavci  se obraćaju za uslugu posredovanje u zapošljavanju kontinuirano.  U periodu januar-jun ove godine bila je veća  potražnja za profilima koji poseduju stručna znanja:   prodavci, administrativni radnici, operateri u proizvodnji,  pomoćni radnici, vozači, magacioneri, komercijalisti, elektrotehničari, radnici obezbeđenja, negovateljice, lekari, nastavnici   … Realizovana su dva sajma zapošljavanja – u Zrenjaninu i  Novom Bečeju. 

Kroz međuregionalno posredovanje, za rad na lokacijama u Srbiji, bili su traženi lekari i medicinski tehničari,  negovatelji i drugo medicinski osoblje, ugostiteljski radnici,  tekstilni radnici, komercijalisti, i dr. Nacionalna služba za zapošljavanje  pokreće postupak međuregionalnog posredovanja  ukoliko kadar potreban poslodavcima ne može da se obezbedi na teritoriji jedne filijale. Za rad u Sloveniji bili su traženi:    električari, bravari, mesari, i dr .

Kontinuirano se realizuju aktivne mere i programi Nacionalne službe za zapošljavanje. Na javnim radovima čija realizacija je u toku u Srednjobanatskom okrugu angažovano je 60 lica. U okviru programa podsticanja zapošljavanja i preduzetništva,  subvenciju  za pokretanje privatnog posla, po programu za samozapošljavanje, dobilo je 74 lica, dok je finansijska podrška po programu za novo zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih omogućila  da se zaposli 44 lica sa evidencije nezaposlenih.

Na program pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem uključeno je 2 lica, dok 4 lica sa srednjim obrazovanjem stažiraju kao pripravnici. Stažiranje na programu  stručna praksa obavlja  26 lica. Po programu subvencija zarade za osobe sa invaliditetom (OSI) bez radnog iskustva, zaposleno je 5 OSI sa evidencije nezaposlenih.

U drugoj polovini godine je očekivano da poslodavci i nezaposleni iskoriste mogućnosti podrške koju   predviđaju mere obuke na zahtev poslodavca,  obuke za tržište rada  i program sticanje praktičnih znanja.

Teže zapošljiva  lica su imala prioritet pri uključivanju u aktivne mere zapošljavanja: mladi do 30 godina starosti, bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i lica u statusu  viška zaposlenih.

Realizacija lapz-a u Srednjobanatskom okrugu

Lokalne samouprave Srednjobanatskog okruga Žitište, Novi Bečej i Nova Crnja i 2023. godine pružaju finansijsku podršku razvoju lokalne politike zapošljavanja. Ove opštine donele su lokalne akcione planove zapošljavanja (LAPZ), i opredelile finansijska sredstva za zapošljavanje  putem udruživanja sa finansijskim sredstvima Nacionalne službe za zapošljavanje.

Polazeći od sagledavanja potreba na lokalnom tržištu rada i ciljeva zapošljavanja definisanih Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja, lokalne samouprave opredelile su se za set mera aktivne politike zapošljavanja. U sve tri opštine opredeljenje je bilo da će najbolje rezultate dati podrška zapošljavanju kroz programe samozapošljavanje i novo zapošljavanje teže zapošljivih lica. Kreatori LAPZ-a za opštine Novi Bečej i Žitište opredelili su se i za program javnih radova.

Opština Žitište je za realizaciju  mera aktivne politike zapošljavanja predvidela sredstva u ukupnom iznosu od 7.550.000,00 dinara od čega su sredstva opštine 3.850.000,00 dinara,  a sredstva NSZ 3.700.000,00 dinara. Na pomenuta tri programa planirano je da se uključi oko 35 lica .

Na iste programe – javni radovi, samozapošljavanje i subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima – opština Novi Bečej predvidela je da se uključi 47  lica sa evidencije nezaposlenih. Za realizaciju  mera aktivne politike zapošljavanja  predviđen je iznos sredstava od 7.830.000,00 dinara od čega je opština  Novi Bečej  opredelila iznos od 4.000.000,00 dinara, a NSZ  iznos od 3.830.000,00 dinara.

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za  2023 . godinu opština Nova Crnja je  planirala  realizaciju pomenute dve mere aktivne politike zapošljavanja. Za finansiranje  je predviđeno 3.900.000,00 dinara od čega učešće opštine iznosi   2.000.000,00 dinara, a NSZ  1.900.000,00 dinara. Planirano je da 16 lica na ovaj način bude zaposleno. 

Raspisani su javni pozivi po planiranim merama u sve tri opštine i u toku je podnošenje zahteva i donošenje odluka za učešće u programima .

Opština Zrenjanin i ove godine je opredeljena za  unapređenje lokalne politike zapošljavanja.  Potpisan je  Sporazum o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji aktivnih mera – tehnička podrška između Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Zrenjanin i Grada Zrenjanina  za realizaciju mera javni radovi i stručna praksa u ukupnom iznosu od 4.400.000,00 dinara .

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px