NP „Toša Jovanović” u Zrenjaninu 15. oktobra obeležava Dan pozorišta

Zrenjanin - NP "Toša Jovanović"

U nedelju, 15. oktobra, zrenjaninsko NP „Toša Jovanović” obeležiće svoj dan igranjem predstave LjUBINKO I DESANKA, komad A. Popovića, u režiji Milana Neškovića.

Tog datuma dodeljuju se i priznanja onima koji su u proteklih godinu dana bili najuspešniji u saradnji sa našim pozorištem, a to su Sonja Petrović i Irina Somborac, rediteljka i dizajnerka scenografije, kostima i lutaka višestruko nagrađivane predstave Lutkarske scene PRADEVOJČICA.

Pored njih, u međuinstitucionalnoj saradnji treba odali smo priznanje i Kulturnom centru Zrenjanina, koji podržava zrenjaninsko Pozorište i pomaže kontinuitet izvođenja naših predstava.

Obrazloženje za ovogodišnja priznanja:

1. Sonji Petrović, rediteljki predstave „Pradevojčica“ Lutkarske scene koja je osvojila Gran pri na 30. međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici. Rediteljka Sonja Petrović je svojom režijom izvukla najbolje iz lutkarskog ansambla, usmerila ih ka istraživanju savremenog lutkarskog i pozorišnog izraza namenjenog deci i mladima. 

U ovom izazovu ansambl se odlično snašao što je rezultiralo odličnom predstavom koja osvojila vrednu nagradu na jednom eminentnom međunarodnom festivalu.

2. Irini Somborac, kreatorki total dizajna predstave „Pradevojčica“ za koji je na dva festivala i nagrađena: 72. festival profesionalnih pozorišta Vojvodine Irini Somborac je pripala nagrada za najbolju kreaciju lutaka „Tihomir Mačković“ i Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ za celokupni vizuelni identitet predstave. Na subotičkom festivalu Irina je nagrađena za lutke i kostim u predstavi „Pradevojčica“. 

Njeno viđenje sveta praljudi koji je osmislila Desanka Maksimović u svom romanu je efektno na sceni i inovativno u korišćenju recikliranih materijala, što doprinosi vizuelnosti predstave.

3. Kulturni centar je institucija kulture grada Zrenjanina sa kojom pozorište niz godina intenzivno sarađuje ustupajući nam svoje prostore i scene za potrebe proba i predstava pozorišta. Ne zaboravljamo 2016. i 2018. i period korone kada smo bili primorani da predstave, ali i probe izvodimo u njihovim prostorima. Često su i prateći programi Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine bili održavani u Kulturnom centru. 

Saradnja kakvu imamo sa Kulturnim centrom je primer dobre prakse gde dve institucije kulture nisu konkurenti već partneri u unapređenju kulturnog života grada Zrenjanina.

Fotografije obezbedio NP „Toša Jovanović“

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px