Novogodišnji intervju, gradonačelnik Simo Salapura: Rešavamo, vodu, deponiju, auto-put, obilaznicu i ulažemo u privredu!

Zrenjanin – Gradonačelnik Simo Salapura

Podelite vest

U razgovoru za Portal „Volim Zrenjanin“ gradonačelnik Salapura ocenjuje da je 2022. godina za Zrenjanince bila izuzetno značajna, a da se u narednoj godini očekuje realizacija nekoliko važnih projekata koji će uticati na kvalitet života u gradu i naseljenim mestima.

Zrenjanince, verujemo, najviše zanima odgovor na pitanje koje se postavlja godinama unazad: Kada će iz gradskog vodovoda poteći zdrava pijaća voda?

U toku je ishodovanje građevinskih dozvola i potrebne dokumentacije za početak prve faze i u aprilu 2023. godine očekujemo „bezbojnu vodu“ kao što je to ugovorom i predviđeno, a aprila 2024. godine potpuni kapacitet i zdravu pijaću vodu za piće. Tada očekujemo da nijedan Zrenjaninac neće kupovati flaširanu vodu.   

simo salapura zrenjanin 019
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura

Kao gradonačelnik, kako ocenjujete godinu koja se završava i šta biste izdvojili kao najznačajnije?

Godina koja je još malo iza nas za Zrenjanince je bila izuzetno važna. Tu pre svega mislim na projekat rešavanja problema pijaće vode, a nadam se i konačnom rešenju, jer smo potpisali ugovor Vlade Republike Srbije na osnovu čega je taj projekat proglašen za projekat od nacionalnog značaja.

Druga stvar jeste da smo učinili veliki napor za ekologiju, mislim na dva infrastrukturna projekta, a to je projekat JPP za sanaciju, remedijaciju i zatvaranje Gradske deponije i putni infrastrukturni, kapitalni projekat koji takođe ima veze sa ekologijom, a to je da je deo teretnog saobraćaja prebačen na treći krak obilaznice što je veoma značajan korak ka završetku celokupne obilaznice i rasterećenje saobraćajne infrastrukture u gradu.

Za ovu godinu ne bih dao najvišu ocenu, jer, u narednoj godini očekujemo još veće investicije, pa bi to bila prolazna, vrlo dobra ocena, a sledeće godine očekujem još bolju godinu za grad Zrenjanin.   

Kakav je budžet pripremljen za narednu godinu, koji će biti najvažniji poslovi u 2023?

Ukupan obim svih primanja i prihoda projektovan je na 5,5 milijardi dinara, dok su izdaci i rashodi projektovani na 6,2 milijarde dinara. U ovom prihodu i konstalaciji budžetskih stavki vidimo da nam raste porez na zarade i imovinu, što je dobar trend koji pokazuje nivo zaposlenosti u našem gradu. Deo za kapitalne investicije iznosi preko milijardu dinara i odnosi se na završetak projekata koji su višegodišnji, ali i na početak realizacije novih. Tu pre svega mislim na nastavak rekonstrukcije Gradskog stadiona, nastavak izgradnje kanalizacione mreže i eko – česmi u naseljenim mestima, nastavak i opremanje industrijske zone Jugoistok“, imamo i deo koji se tiče zamene kotlova u školskim objektima, nastavak ulaganja u rekonstrukcije škola i finansiranje novih vrtićkih grupa, što se pokazalo kao dobar potez jer smo na taj način mnogo olakšali roditeljima u nasljenim mestima. Izdvajamo i sredstva za kulturu i razvoj sporta u našem gradu.

Ukazao bih na veliki iznos sredstava u budžetu za zaštitu životne sredine, odnosno na rekordna izdvajanja od preko 700 miliona dinara.

Važna nam je i socijalna komponenta, tako da i naredne godine nastavljamo pomoć socijalno ugroženim sugrađanima kroz energetske vaučere, dodelu drva za ogrev, paketa, lečenje bolesne dece i za sve to izdvojeno je preko 25 miliona dinara.

Dat je i poseban akcenat na putnu infrastrukturu i nastavak izgradnje saobraćajnica u našem gradu. Ovako „skrojen“ budžet je malo i konzervativno planiran imajući u vidu situaciju u svetu koja se tiče krize sa energentima, a naravno ostavljen je prostor da kroz rebalans možemo da utkamo ono što za grad bude bitno.

simo salapura zrenjanin 027
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura

Rekli ste da je za zaštitu životne sredine izdvojeno više novca u odnosu na prethodne godine. Šta je predviđeno na tom polju?

Planiran iznos je 725 miliona, a opredeljena su pre svega za sanaciju, remedijaciju i zatvaranje gradske deponije kao ekološkog problema u našem gradu, ali treba naglasiti realizaciju manjih projekata kao što su rekonstrukcija Karađorđevog parka koji je najveći park na teritoriji našeg grada i predstavlja „pluća našeg grada“ kada je u pitanju zdrav ambijent.

Veliki deo se odnosi na izgradnju ili nastavak izgradnje kanalizacije u Elemiru, Lazarevu, Kleku, Ečki, Stajićevu, Lukićevu i Perlezu, a u planu je i izrada tehničke dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže i potisnog cevovoda u Aradcu. Kada je reč o zaštiti životne sredine očekujemo i da na proleće počne izgradnja prečistača otpadnih voda.

Hoće li radovi na izgradnji obilaznice biti nastavljeni u narednoj godini?

Mi smo poseban akcenat dali da putnu infrastrukturu ali moramo mnogo da uložimo budući da smo ove godine imali veliku pomoć od eksternih izvora finansiranja i da smo u Zrenjaninu imali ugovore za puteve u iznosu od 1, 4 milijarde.

Urađen je treći krak obilaznice sa najskupljim objektom na celokupnoj trasi trasi obilaznice oko grada –  mostom preko Begeja, izvršena je rehabilitacija puta na delu ranije izgrađene deonice, izvršena je rehabilitacija magistralnog puta kroz grad, tako da su to sve to dobri projekti. Svakako, u planu je i nastavak izgradnje saobraćajnica u našim naseljenim mestima.

Preostalo je da se uradi i poslednja preostala trasa u dužini od 3,6 kilometara za šta su zemljište i  projektno – tehnička dokumentacija pripremljeni, a procenjena vrednost iznosi preko 600 miliona dinara. Od Vlade Republike Srbije najavljeno je da bi radovi trebalo da počnu na proleće naredne godine.

Kakvi su planovi o održavanju i izgradnji putne infrastrukture u gradu budući da se u javnosti mogu čuti negodovanja zbog lošeg stanja puteva?

Pokrenuli smo projekat javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za realizaciju projekta finansiranja, izgradnje i održavanja lokalne putne infrastrukture na teritoriji grada Zrenjanina, ukupne vrednosti 2,5 milijarde dinara. Cilj tog projekta jeste upravo  poboljšanje kvaliteta puteva. 

Sve to govori u prilog činjenici da vodimo računa o saobraćajnoj i pratećoj infrastrukturi. Napomenuo bih i da nam je namera da smanjimo gužve u samom centru grada i zbog toga u narednoj godini kreću radovi na prvoj fazi izgradnje parkinga u centru grada.

A šta je sa najavljenom gradnjom auto puta Zrenjanin – Beograd i Zrenjanin – Novi Sad?

Početak izgradnje te vitalne saobraćajnice, ne samo za Zrenjanin već i za ceo Banat, jeste odložena zbog svima poznate situacije u svetu. Država od tog projekta nije odustala, ali postoji niz činilaca i situacija koji će uticati na sredstva koja će biti opredeljena za realizaciju ove investicije. Prema našim saznanjima reč je o projektu od koga se sigurno neće odustati i koji će u narednom periodu biti i realizovan.   

Kako ste zadovoljni privrednom slikom našeg grada?

Mogu reći da sam zadovoljan, posebno ako imamo u vidu da još postoji zainteresovanost investitora za kupovinu zemljišta u našim industrijskim zonama i da oni koji su se već odlučili za ulaganje grade nove proizvodne objekte.

Posebno me raduje činjenica što su među njima i naši, zrenjaninski privrednici.  Nadam se će sve to znatno uticati i na smanjenje nezaposlenosti u gradu, što i jeste jedan od naših prioriteta.

simo salapura zrenjanin 039
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura

Istina, uvek može bolje. Trudimo se da omogućimo dobre uslove u našim zonama, a u tome imamo i veliku pomoć Vlade Republike Srbije i AP Vojvodine koja je nedavno  izdvojila 10,6 miliona dinara za unapređenje saobraćajne infrastrukture u zoni „Jugoistok“

Grad je pružio podršku ženama preduzetnicama, a po prvi put raspisan je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje mladih.

Drugu godinu zaredom raspisujemo konkurs za ekonomsko osnaživanje žena, tačnije unapređenje ženskog preduzetništva. Prošle godine izdvojeno je 2 miliona dinara, a ove čak 5 miliona, a 25 preduzetnica iz grada i naseljenih mesta je iskoristilo tu vrstu pomoći.

Konkurs za ekonomsko osnaživanje o ćemo raspisivati i narednih godina, jer nam je važno da mladi, vredni ljudi ostaju u svom gradu.

Od ove godine zrenjaninskim đacima – prvacima Grad je obezbedio i besplatne udženike, hoće li to biti praksa i naredne godine?

Naravno. U budžetu za narednu godinu planirana su sredstva za nabavku udžbenika, rančeva i školskog pribora za sve učenike prvog razreda.

Zrenjanin se kandidovao za Srpsku prestonicu kulture u 2024. godini, ali je nam je ta „titula“ izmakla.

Nažalost tako je. Nastavićemo u tom pravcu jer nam je želja da Zrenjanin bude Srpska prestonica kulture  jer zaslužuje da bude na kulturnoj mapi Srbije.

Kada govorimo o kulturi, jedna od značajnijih ulaganja jeste i sanacija i adaptacija zgrade Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ .

U toku je priprema projektno – tehničke dokumentacije za sanaciju i rekonstrukciju zgrade  Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ i imamo obećanja od pokrajinskog sekretara za kulturu da će naš projekat biti uvršten u projekte koji će dobiti sredstva za realizaciju ove vredne investicije u naše pozorište.

Napomenuo bih, kada je reč o kulturi, i da imamo urađen projekat za Spomen – kuću Uroša Predića u Orlovatu i budući da sledeće godine obeležavamo osamdeset godina od smrti našeg velikog slikara, planiramo da krenemo sa prvom fazom izgradnje tog objekta.

Koja je vaša poruka Zrenjanincima?

Na lokalnoj samoupravi je da radi na stvaranju boljih uslova za život, ali na svima nama koji živimo u ovom gradu jeste da se potrudimo da nam Zrenjanin bude još lepši, da ga čuvamo i volimo.

Povodom božićnih i novogodišnjih praznika, svim sugrađanima želim pre svega dobro zdravlje, sreću i radost u porodici i uspeh u svakom pogledu. Želim da praznike provedete sa vama dragim ljudima, u miru i blagostanju.

Autor teksta: Ljiljana Stupar

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px