NOVO LICE fasade Elektrotehničke i građevinske škole “Nikola Tesla” u Zrenjaninu [FOTO]

Zrenjanin – EGŠ “Nikola Tesla”

Podelite vest

Skidanjem građevinskih skela završeni su radovi na obnovi dela fasade Elektrotehničke i građevinske škole “Nikola Tesla” u Zrenjaninu. Ovi radovi učinili su glavni ulaz u školu, od strane gradskog jezera, ponovo bezbednim za učenike i osoblje, a jednoj od najlepših zgrada u centru Zrenjanina vraćen je nekadašnji sjaj.

skola nikola tesla zrenjanin 001
EGŠ “Nikola Tesla”
skola nikola tesla zrenjanin 002
EGŠ “Nikola Tesla”

Podsećamo, Pokrajinska vlada je na osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice prošle godine toj školi, za radove na fasadi, opredelila 3,1 milion dinara.

Prethodno je škola, takođe od sredstava Pokrajinske vlade iz decembra 2016. godine, sanirala krov, koji je sada u dobrom stanju, ali su fasade ka jezeru i ka zgradi Narodnog muzeja tada ostale ograđene zbog mogućeg osipanja i otpadanja gipsanih ukrasa, posebno u uslovima kišnog i vlažnog vremena.

Zgrada EGŠ “Nikola Tesla” vredan je primerak graditeljske baštine grada Zrenjanina. Prvobitno Trgovačka akademija i Državna muška građanska škola, kasnije Treća gimnazija, pa Srednja ekonomska škola, sagrađena je 1892. godine po planovima budimpeštanskog arhitekte Ištvana Kiša. Škola spada među najstarije trgovačke akademije u državi.

Kao i na većini ostvarenja Ištvana Kiša, u formiranju stilskog izraza ove zgrade, autor je glavni izvor inspiracija nalazio u reminiscencijama na arhitekturu italijanske renesanse. Izuzetan je primer objekta realizovanog s glavnom fasadom prema obali nekadašnjeg Begeja, s težnjom da grad reprezentativnim građevinama “siđe na reku”, što je potom učinjeno i sa zgradom sudske palate na suprotnoj obali.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px