Novim beogradskim nadbiskupom i metropolitom imenovan mons. Ladislav Nemet, dosadašnji zrenjaninski biskup

Zrenjanin – mons. Ladislav Nemet

Podelite vest

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Beogradu, na spomendan svetih Srijemskih mučenika, točno u podne 5. novembra 2022. godine, Apostolska nuncijatura u Republici Srbiji priopćila je da je Sveti Otac Franjo imenovao beogradskim nadbiskupom i metropolitom Beogradske nadbiskupije dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa mons. dr. Ladislava Nemeta SVD.

ladislav nemet zrenjanin 4

Molitvom Anđeoskog pozdravljenja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Beogradu, na kojoj su se okupili svećenici Beogradske i Zrenjaninske biskupije, na spomendan svetih Srijemskih mučenika, točno u podne 5. novembra 2022. godine, započela je svečanost proglasa Svetoga Oca Franje u kojem je novim beogradskim nadbiskupom i metropolitom Beogradske nadbiskupije imenovao dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa mons. dr. Ladislava Nemeta SVD. Imenovanje pape Franje, u ime Apostolske nuncijature u Beogradu, pročitao je mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, otpravnik poslova.

ladislav nemet zrenjanin

Na povjerenju i ljubavi Svetoga Oca Franje, posebnom pažnjom, zahvalio je novoimenovani nadbiskup Nemet. Na poseban način zahvalio je Zrenjaninskoj biskupiji u kojoj je boravio četrnaest i pol godina i koju će i dalje voditi kao apostolski administrator sve dok Sveta Stolica ne odluči drugačije. „Za mene su u četrnaest i pol godina u Zrenjaninu stvorili sliku mjesne Crkve koja će me pratiti do kraja života i nikada neću zaboraviti Zrenjanin. Tu će pomoći i činjenica da sam od danas i metropolit, a tu nas veže i Subotička biskupija i zahvaljujem se dijecezanskom upravitelju Subotičke biskupije što je danas došao na proglašenje ovoga dekreta Svete Stolice.

Isto tako kada bude imenovan novi Zrenjaninski biskup, mi ćemo svakako surađivati. Zrenjanin će ostati i u mom srcu i mojem krugu možda ne zadaća i zadataka, ali interesa da“, istaknuo je novoimenovani Nadbiskup koji je dosadašnjem nadbiskupu Hočevaru također zahvalio za dvadeset dvije godine službe koje je poklonio Beogradskoj nadbiskupiji. „Te godine bile su prepune rada, inicijativa i svega što smo vidjeli. Ako pogledamo kako je izgledala Nadbiskupija kada si stigao, kada pogledamo na sve zajednice, jako puno si učinio i hvala ti za to u moje ime, a sigurno da Bog ima hvalu koje će ti u svoje vrijeme zasigurno dati. Zahvaljujem ti i za dvadeset dvije godine rada kao predsjedniku Caritasa Srbije i Caritasa Beogradske nadbiskupije.

Taj rad će ostati upisan velikim slovima posebno za vrijeme poplava i migranata u Srbiji jer si pokazao jaku logističku snagu i sve dobro organizirao zajedno sa crkvenim ljudima i ljudima javnog života“, istaknuo je mons.

Nemet pozdravljajući i sve svećenike i laike Beogradske nadbiskupije s kojima će, kako je rekao,, nastojati usko surađivatu u evangelizaciji na ovim područjima Srbije. Pozvao je sve na ustoličenje koje će biti 10. decembra 2022. godine u 11 sati u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.

ladislav nemet zrenjanin 2

Mons. Nemet šesti je po redu nadpastir Beogradske nadbiskupije u 98 godina njezina postojanja, a odlukom pape Franje mons. Stanislav Hočevar s današnjim danom postaje apostolski administrator Beogradske nadbiskupije sve do preuzimanja službe novoimenovanog Nadbiskupa. Mons. Nemet također je postao apostolskim upraviteljem Zrenjaninske biskupije.

Po navršenoj 75. godini života, mons. Stanislav Hočevar Svetom Ocu Franji predao je 2020. godine svojevoljno odstupanje od aktivne službe biskupa, no Papa mu je službu beogradskog nadbiskupa i metropolita produžo za još dvije godine sve do 5. novembra 2022. godine kada za novog beogradskog nadbiskupa i metropolita imenuje mons. Ladislava Nemeta.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px