U stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin – radovi slikara Aleksandra Sekulića

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanina

Obilazeći stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin ne možete ravnodušno proći pored radova slikara Aleksandra Sekulića.

Rođen je u Velikom Bečkereku 1877. gde je završio Građansku školu nakon koje upisuje Kraljevsko-ugarsku umetničko-zanatsku školu u Budimpešti na kojoj boravi do 1899. godine. Uz preporuku Uroša Predića dobija stipendiju Matice srpske, pa školovanje nastavlja na Akademiji u Minhenu (Naturklasse) kod profesora Ludviga fon Hakla, a potom i Ludviga fon Lefca. Tokom minhenskih studija, kraće vreme boravi u rodnom gradu, gde 1904. u svečanoj sali Građanske škole, priređuje prvu samostalnu izložbu na kojoj su prikazana školska ostvarenja iz Minhena. Iste godine učestvuje i na Prvoj jugoslovenskoj umetničkoj izložbi u Beogradu.

Dva pejzaža koja je tom prilikom izložio, otkupio je kralj Petar I. Vraća se u Minhen gde okončava studije i ostaje sve do 1923. kada dolazi u rodni grad. Radio je kao kustos u Gradskom muzeju. Osim tog angažmana, gotovo i ne učestvuje u javnom gradskom životu, neprestano čezne za Minhenom i uskoro dospeva u teško materijalno i duševno stanje.

Prepušten pomoći prijatelja, umire u šezdeset i petoj godini života 1942. godine.

Odlukom nadležnog suda njegova zaostavština je pripala našem muzeju i sastoji se od slika i crteža sa minhenske akademije, studija portreta i aktova. Aleksandar Sekulić je bio slikar realista koji je u svojim delima unosio simbolizam i secesijsku dekorativnost.

#narodnimuzejzrenjanin #muzejzrenjanin #zrenjanin #gradzrenjanin #muzej #ICOMSrbija #istorijaumetnosti #umetnost #kulturnonasledje #culturalheritage

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022