U stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin – radovi slikara Aleksandra Sekulića

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanina

Obilazeći stalnu postavku Narodnog muzeja Zrenjanin ne možete ravnodušno proći pored radova slikara Aleksandra Sekulića.

Rođen je u Velikom Bečkereku 1877. gde je završio Građansku školu nakon koje upisuje Kraljevsko-ugarsku umetničko-zanatsku školu u Budimpešti na kojoj boravi do 1899. godine. Uz preporuku Uroša Predića dobija stipendiju Matice srpske, pa školovanje nastavlja na Akademiji u Minhenu (Naturklasse) kod profesora Ludviga fon Hakla, a potom i Ludviga fon Lefca. Tokom minhenskih studija, kraće vreme boravi u rodnom gradu, gde 1904. u svečanoj sali Građanske škole, priređuje prvu samostalnu izložbu na kojoj su prikazana školska ostvarenja iz Minhena. Iste godine učestvuje i na Prvoj jugoslovenskoj umetničkoj izložbi u Beogradu.

Dva pejzaža koja je tom prilikom izložio, otkupio je kralj Petar I. Vraća se u Minhen gde okončava studije i ostaje sve do 1923. kada dolazi u rodni grad. Radio je kao kustos u Gradskom muzeju. Osim tog angažmana, gotovo i ne učestvuje u javnom gradskom životu, neprestano čezne za Minhenom i uskoro dospeva u teško materijalno i duševno stanje.

Prepušten pomoći prijatelja, umire u šezdeset i petoj godini života 1942. godine.

Odlukom nadležnog suda njegova zaostavština je pripala našem muzeju i sastoji se od slika i crteža sa minhenske akademije, studija portreta i aktova. Aleksandar Sekulić je bio slikar realista koji je u svojim delima unosio simbolizam i secesijsku dekorativnost.

#narodnimuzejzrenjanin #muzejzrenjanin #zrenjanin #gradzrenjanin #muzej #ICOMSrbija #istorijaumetnosti #umetnost #kulturnonasledje #culturalheritage

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px