U Narodnom muzeju Zrenjanina održana promocija knjige Zorice Kovačev “Sećanje ne sme da stane – Sveti srpski novomučenici i ispovednici XX veka”

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanina

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sinoć je održana promocija knjige Zorice Kovačev pod naslovom “Sećanje ne sme da stane – Sveti srpski novomučenici i ispovednici XX veka”. Promociju knjige je organizovalo udruženje “Svetosavlje” u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin.

Na promociji su, pored autorke Zorice Kovačev, govorili i protojerej dr Ninoslav Kačarić, docent na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konservaciju u Beogradu i paroh pri Hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu, kao i Rako Tomović, profesor istorije u penziji. Nadležni kustos i domaćin bila je Vladislava Ignjatov, viši kustos – istoričar Narodnog muzeja Zrenjanin.

Knjiga Zorice Kovačev, “Sećanje ne sme da stane – Sveti srpski novomučenici i ispovednici XX veka”, obuhvata žitija, grupna ili pojedinačna, Srba koji su stradali u XX veku, a koje je Srpska Pravoslavna Crkva proglasila svetim. Knjiga je priređena korišćenjem izvora koje su pisali ugledni istoričari i sveštenstvo u svim činovima. Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Porfirija knjiga je izdata u misionarsku svrhu. Ima za cilj da se čitalac upozna sa bliskom prošlošću srpskog naroda i ukoliko je pravoslavni vernik da se moli Svetim novomučenicima i ispovednicima srpskim.

“Ova knjiga obuhvata sve srpske novomučenike koji su stradali u periodu 20. veka, a koje je Srpska pravoslavna crkva kanonizovala krajem 20. i početkom 21. veka. Zastupljeni su oni koji su stradali u Prvom svetskom ratu i u Drugom svetskom ratu, a imamo i mučenike koji su stekli te mučeničke vence i u ratu 90ih godina u okviru Zvorničko-Tuzlanskih.

Motiv je bio taj što smo poslednjih 10 godina gotovo slučajno počeli da posećujemo stradalne eparhije, nakon čega se rodila ideja da to što smo mi doživeli na tim putovanjima prenesemo drugima, i da se naš narod bolje upozna sa svojim novim svecima. To su naši preci, naši savremenici, koji su postali sveti ljudi. Građu smo prikupljali od onih koji su se pre nas bavili mučenicima.”, rekla je autorka knjige Zorica Kovačev.

“Tema kulture sećanja je zaista uvek aktuelna i poslednjih godina sa različitim dešavanjima u svetu i kod nas, ona postaje sve aktuelnija i dobija sve više na značaju. Borba protiv izvrnutih istina, protiv negiranja nekih događaja, pa i stradanja, o čemu je najviše večerašnja tema okrenuta, je razlog više da se upravo ovakvim događajima i podrškom ovakvim projektima i knjigama borimo za istinu i da negujemo kulturu sećanja.

Organizacija “Svetosavlje” je u našoj sredini a i šire poznata po svom radu koji promoviše osnovne i najvažnije vrednosti našeg naroda a to su bratoljublje, čovekoljublje, dobročinstvo i sve ono što je naš duhovni otac i pastir Sveti Sava postavio kao utemeljeno. On je putokaz koji nam govori kuda i kako da idemo. Na tom putu su se isprečila dva velika “kancera” koja su izjedala naš narod i naše nacionalno biće, a to su podele i zaborav. Ako postoji i jedna tema oko koje ne postoji podela, onda je to stradanje. Niko se još nije usudio da ospori da je naš narod stradalni narod.

Ova knjiga “Sećanje ne sme da stane” je upravo način borbe za održanje kulture sećanja i otrgavanja od zaborava svih onih mučenika kojih je naša istorija prepuna, pogotovo u 20. veku. ”, rekao je Dragan Ranisavljević, predsednik upravnog odbora organizacije “Svetosavlje”.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px