U Narodnom muzeju Zrenjanina prikazan film “Lični kosmos: Paulina Sudarski”

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanina

Povodom obeležavanja 80 godina od pogibije slikarke Pauline Sudarski u bici na Sutjesci, sinoć je u Narodnom muzeju Zrenjanina prikazan film “Lični kosmos: Paulina Sudarski” koji je realizovala Radio-televizija Srbije u saradnji sa zrenjaninskim muzejom. Život umetnice je tragično okončan u 29. godini života, a najveći broj njenih dela danas čuva Narodni muzej Zrenjanin u vidu legata, koji je u ovu ustanovu dospeo kao poklon slikarkine majke 1949. godine.

Na inicijativu Radio-televizije Srbije krajem prošle godine je snimljen dokumentarni film u trajanju od 28 minuta posvećen životu i stvaralaštvu slikarke Pauline Sudarski. Urednica filma je Mirjana Bjelogrlić, snimatelj Rade Bubalo, montažer Miroslav Nikolov i rediteljka Ivana Stivens. Projekcija filma je održana u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin, upravo u prostoriji gde se nalaze dela ove slikarke, a uvodnu reč održala je Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

“Ovo je veče kojim želimo da obeležimo sećanje na našu slikarku Paulinu Sudarski, koja je preminula na današnji dan pre tačno 80 godina u bici na Sutjesci. Kao što znate, mi smo ustanova koja čuva njen legat i to je prvi legat koji je formiran u umetničkom odeljenju odmah nakon Drugog svetskog rata. Njena majka je odlučila da većinu predmeta svoje ćerke pokloni upravo našoj ustanovi.

Njena životna priča govori o jednom zaista dinamičnom životnom i stvaralačkom putu, koji je, na žalost, veoma kratko trajao. U filmu ćete videti kako mi doživljavamo njeno stvaralaštvo i šta je to što je akcentovano kada je njen životni put u pitanju.”, rekla je Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022