U Narodnom muzeju Zrenjanina otvorena izložba „Tradicija vašara u Srbiji“: zrenjaninski muzej deveti domaćin ove izložbe

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanina

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, sinoć je svečano otvorena izložba „Tradicija vašara u Srbiji“. Izložba je rezultat rada 24 etnologa iz 18 muzejskih institucija naše zemlje među kojima su i kustosi zrenjaninskog muzeja, mr Rajka Grubić i Branka Sikimić.

Narodni muzej Zrenjanin je deveti domaćin ove putujuće izložbe koja je priređena u okviru Etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije. Njenu realizaciju omogućilo je Ministarstvo za kulturu i informisanje.

Izložba se sastoji od postera i fotografija i taj deo izložbe putuje od muzeja do muzeja, a svaki muzej u koji izložba dođe, prikazuje svoje etnološke predmete koji su kupljeni na vašarima ili su se svojevremeno prodavali na vašarima.

Koliko su vašari zapravo važan društveno-ekonomski fenomen govori i činjenica da je Etnološka sekcija Muzejskog društva Srbije odabrala baš vašare kao temu svoje prve zajedničke izložbe. Tokom prethodnih decenija etnolozi zaposleni u muzejima su prikupili vrednu građu o najznačajnijim vašarima na našim prostorima, a mnogi to čine i danas.

Radi se o arhivalijama, fotografijama i video-zapisima nastalim od sredine 20. veka do današnjih dana. Izložba „Tradicija vašara u Srbiji“ nastala je sa idejom da se deo ove građe objedini i prikaže najširoj javnosti. Takođe, želja sekcije je bila i da promoviše praksu zajedničkog rada u oblasti prezentacije kulturnog nasleđa.

Izložba u Narodnom muzeju Zrenjanin upotpunjena je eksponatima iz zbirke Etnološkog odeljenja. Publici će biti dostupna do 15. novembra, kada izložba nastavlja svoj put. Ona je najbolji prikaz zašto su još tridesetih godina dvadesetog veka etnolozi prepoznali vašare kao jedan društveni i privredni fenomen koji, i nakon tradicije duže od dva veka, nastavlja da oko šatre, ringišpila i liciderskih srca okuplja mase ljudi.

Izložbu je otvorio direktor muzeja Siniša Onjin, i istakao značaj ove izložbe:

“Vašari su oduvek bila mesta koja su okupljala ljude, pa smo se tako i mi večeras susreli oko ove teme. Poštovani gosti, dragi prijatelji pozdravljam vas u ime Narodnog muzeja Zrenjanin i u svoje lično ime.

Večeras ćete imati priliku da saznate više o tradiciji vašara u Srbiji što je ujedno i naziv ove izložbe. Tema vašara je povezala etnologe iz cele zemje pa je tako ova izložba etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije pronašla svoju publiku širom Srbije. Od svoje premijere u Čačku danas je u Zrenjaninu njeno deveto gostovanje po muzejima širom naše lepe države.

Vašari u pojedinim mestima i danas održavaju svoju tradiciju u nesto izmenjenoj temi. Na vašarima se nekada trgovalo stokom, žitaricama i drugim poljoprivrednim proizvodima, na njima su svoje proizvode plasirale zanatlije, a prodavali su se i proizvodi domace radinosti. Ono sto je zajedničko vašarima nekada i sada jeste okupljanje ljudi iz najrazličitijih profesija zarad jednog motiva, a to je druženje. 

Zahvalio bih se koordinatoru ovog zahtevnog projekta gospođi Ivani Jovanovic Guduric, predsednici etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije, kao i svim etnolozima koji su učestvovali u projektu, a posebno mojim koleginicama iz ustanove: muzejskoj savetnici Rajki Grubić i višoj kustoskinji Branki Sikimić koje su dale doprinos kvalitetu ove izložbe.

Današnja izložba je ne samo prilika za učenje i otkrivanje, već i za podsticanje dijaloga o važnosti očuvanja naše kulturne baštine i tradicije. Ona nas podseća na važnost muzeja i institucija kulture u očuvanju i promociji našeg nasleđa.”, rekao je direktor Narodnog muzeja Zrenjanina, Siniša Onjin.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px