U Narodnom muzeju Zrenjanina otvorena izložba “O fabrikama i radnicima”

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanina

Izložba pod nazivom “O fabrikama i radnicima” svečano je otvorena sinoć u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba je nastala saradnjom Muzeja Jugoslavije i Muzeja nauke i tehnike i posvećena je industrijalizaciji na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas. Izložbu je pripremio kustoski tim ova dva muzeja: Ada Vlajić i Rifat Кulenović iz Muzeja nauke i tehnike i Jovana Nedeljković i Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije. Ova važna i složena tema predstavljena je iz različitih perspektiva – od društveno-političke, kulturne i istorijske, do tehničko-tehnološke. Izložba će u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin trajati do kraja avgusta 2023. godine.

Na početku otvaranja, prisutnima se obratio direktor Narodnog muzeja Zrenjanina Siniša Onjin i pozdravio prisutne:

“Moje poštovanje svima, pozdravljam vas u ime Narodnog muzeja Zrenjanin. Danas otvaramo izložbu “O fabrikama i radnicima” koja je rezultat saradnje dva beogradska muzeja, muzeja Nauke i tehnike i muzeja Jugoslavije. Čast mi je ugostiti autore ove izložbe, kolege kustiose Adu Vlajić, Rifata Kulenovića, Jovanu Nedeljković i zrenjaninca Radovana Cukića i želeo bih da im se zahvalim što su odabrali ovu značajnu i kompleksnu temu industrijskog nasleđa i implementirali je u jednu kvalitetnu izložbu. Pozdravljam i direktora muzeja Nauke i Tehnike gospodina Zorana Levića koji će nam se kasnije i obratiti. A neizostavno bih pomenuo i nadležnog kustosa ove izložbe Srđana Priljevu koji je dao svoj doprinos u vidu teksta o industrijskom kombinatu Servo Mihalj.

Pozivam naše sugrađane da dodu i pogledaju ovu zanimljivu izložbu koja će trajati tokom jula i avgusta i podsete se industrijskog nasleda Zrenjanina, Leskovca, Kragujevca, Niša i Bora i Majdanpeka.”, rekao je direktor NMZ Siniša Onjin.

“Želeli smo da Muzej nauke i tehnike i Muzej Jugoslavije prikažu razvoj industrije u Srbiji od sredine 19. veka, pa sve do danas, ali budući da je to prilično obima poduhvat, nismo mogli da smestimo izložbu u dve galerije ovih muzeja.

Odlučili smo se za pet različitih studija slučaja, kroz koje smo ispričali različite priče o različitim industrijama, različitim društvenim momentima i različitim uticajima na gradove u kojima su se ove industrije razvijale i na samu životu sredinu.

Odabrali smo pet lokaliteta, jedan od njih je Zrenjanin, pre svega kombinat Servo Mihalj u Zrenjaninu, zatim rudnici u Boru i Majdanpeku, tekstilna industrija Leskovca, elektronska industrija u Nišu, a sve je krenulo od Kragujevca, budući da je razvoj industrije u Srbiji praktično počeo u Kragujevcu sredinom 19. veka.”, rekla je Ada Vlajić iz Muzeja nauke i tehnike.

“Izložba je fenomenološka, s obzirom da smo mi kvalitete koje ćemo predstaviti birali pre svega na osnovu fenomena vezanih za industriju koji se preko njih mogu dočarati. Svakako da je tih lokaliteta moglo biti više i da je izbor mogao biti nešto drugačiji, ali kada je reč o Zrenjaninu i kombinatu Servo Mihalj, mislim da sumnje definitivno nije bilo. U pitanju je jedan od najvećih privrednih giganta u SFRJ, koji je objedinio najveći deo prehrambene i prerađivačke industrije.

Mi smo želeli da ispričamo priču o socijalno odgovornom poslovanju, koje je uključivalo i stanogradnju, odnosno rešavanje nekih problema koje je radnička klasa imala u periodu pre Drugog svetskog rata, pa preko jednog poslovanja koje je bilo oslobođeno loše konkurencije. ”, rekao je Radovan Cukić iz Muzeja Jugoslavije.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px