Narodni muzej Zrenjanin: Legati Pauline Sudarski, Frederike Bende, Zlate Markov Baranji i Ljubice Tapavički

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanina

Današnji tekst posvetićemo legatima četiri umetnice koji su predstavljeni u okviru stalne postavke Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. U pitanju su legati dve slikarke – Pauline Sudarski i Frederike Bende i dve vajarke – Zlate Markov Baranji i Ljubice Tapavički.

Paulina Sudarski (Novi Bečej 1914 – Bitka na Sutjesci 1943) je osnovno slikarsko obrazovanje stekla na Kraljevskoj umetničkoj školi u Beogradu nakon čega je završila Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora i slikara Petra Dobrovića.

Izgubila je život tokom Drugog svetskog rata u bici na Sutjesci. Godine 1949. njena majka je poklonila najveći broj slika i crteža svoje kćerke Narodnom muzeju Zrenjanin.

Friderika Bende (Kumane 1891 – Budimpešta 1975) je rođena kao Slavna Kovačev, a ime je promenila po odlasku u Mađarsku. U Budimpešti je završila Kraljevsku visoku umetničku školu. Bavila se pedagoškim radom, učestvovala u radu likovnih kolonija, a bila je i član nekoliko umetničkih udruženja.

Godine 1978, njen rođak je poklonio Narodnom muzeju u Zrenjaninu 30 slika, po želji tada već preminule umetnice.

Ljubica Tapavički (Taraš 1925 – Beograd 2006) završila je osnovne i postdiplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Sretena Stojanovića i Ilije Kolarovića. Uradila je veliki broj spomen-bista, a posebna specijalnost bili su joj sitna plastika, medalje i plakete. U Parizu 1967. godine, dobila je treću nagradu za medalju „Zlata“. Godine 1982. poklonila je Narodnom muzeju Zrenjanin dvadesetak svojih radova.

Zlata Markov-Baranji (Žitište 1908 – Novi Sad 1986) je učila slikarstvo u Beču, a vajarstvo u Budimpešti. Osnivač je keramičarskog odseka Škole za primenjenu umetnost u Novom Sadu. Skulpturu i keramiku izlagala je samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Godine 1982, Narodnom muzeju Zrenjanin poklonila je svoje radove, kao i radove svoga supruga, takođe vajara Karla Baranjija, među kojima su slikana majolika, keramoplastika, bojena terakota kao i bronzane skulpture.

#muzejzrenjanin #narodnimuzejzrenjanin #muzeji #muzej #ICOMSerbia #zrenjanin #gradzrenjanin #serbia #vojvodina #stalnapostavka

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022