Narodni muzej Zrenjanin: Legati Pauline Sudarski, Frederike Bende, Zlate Markov Baranji i Ljubice Tapavički

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanina

Današnji tekst posvetićemo legatima četiri umetnice koji su predstavljeni u okviru stalne postavke Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. U pitanju su legati dve slikarke – Pauline Sudarski i Frederike Bende i dve vajarke – Zlate Markov Baranji i Ljubice Tapavički.

Paulina Sudarski (Novi Bečej 1914 – Bitka na Sutjesci 1943) je osnovno slikarsko obrazovanje stekla na Kraljevskoj umetničkoj školi u Beogradu nakon čega je završila Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora i slikara Petra Dobrovića.

Izgubila je život tokom Drugog svetskog rata u bici na Sutjesci. Godine 1949. njena majka je poklonila najveći broj slika i crteža svoje kćerke Narodnom muzeju Zrenjanin.

Friderika Bende (Kumane 1891 – Budimpešta 1975) je rođena kao Slavna Kovačev, a ime je promenila po odlasku u Mađarsku. U Budimpešti je završila Kraljevsku visoku umetničku školu. Bavila se pedagoškim radom, učestvovala u radu likovnih kolonija, a bila je i član nekoliko umetničkih udruženja.

Godine 1978, njen rođak je poklonio Narodnom muzeju u Zrenjaninu 30 slika, po želji tada već preminule umetnice.

Ljubica Tapavički (Taraš 1925 – Beograd 2006) završila je osnovne i postdiplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Sretena Stojanovića i Ilije Kolarovića. Uradila je veliki broj spomen-bista, a posebna specijalnost bili su joj sitna plastika, medalje i plakete. U Parizu 1967. godine, dobila je treću nagradu za medalju „Zlata“. Godine 1982. poklonila je Narodnom muzeju Zrenjanin dvadesetak svojih radova.

Zlata Markov-Baranji (Žitište 1908 – Novi Sad 1986) je učila slikarstvo u Beču, a vajarstvo u Budimpešti. Osnivač je keramičarskog odseka Škole za primenjenu umetnost u Novom Sadu. Skulpturu i keramiku izlagala je samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Godine 1982, Narodnom muzeju Zrenjanin poklonila je svoje radove, kao i radove svoga supruga, takođe vajara Karla Baranjija, među kojima su slikana majolika, keramoplastika, bojena terakota kao i bronzane skulpture.

#muzejzrenjanin #narodnimuzejzrenjanin #muzeji #muzej #ICOMSerbia #zrenjanin #gradzrenjanin #serbia #vojvodina #stalnapostavka

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px