U zrenjaninskom Muzeju otvorena izložba 50 dela najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih slikara

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanina

Sinoć je u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin otvorena izložba pod nazivom „Slike svetlosti i sene – dela srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka u vlasništvu porodice Janićević“. Izložba će trajati do 1. jula, i nalaziće se u sklopu Noći muzeja.

Na izložbi će biti predstavljeno 50 dela značajnih srpskih i jugoslovenskih slikara poput Paje Jovanovića, Uroša Predića, Stevana Aleksića, Nadežde Petrović, Vase Pomorišca, Ignjata Joba, Petra Dobrovića, Ivana Radovića, Marka Stupara i mnogih drugih, u tehnikama ulja na platnu, ulja na kartonu, crteža olovkom, linoreza i dr. Kroz nekoliko tematskih celina, publika će moći da vidi portrete, aktove, vedute i kadrove gradova, primorske motive, mrtvu prirodu i teme iz socrealizma.

Pozdravljajući prisutne, direktor Narodnog muzej Zrenjanin, Siniša Onjin je rekao:

“Velika mi je čast da vas pozdravim kao direktor Narodnog muzeja Zrenjanin i da zajedno sa vama obeležimo otvaranje ove izuzetne postavke. Večeras imamo priliku da uživamo u 53 dela značajnih srpskih i jugoslovenskih slikara kao što su Paja Jovanović, Uroš Presdić, Stevan Aleksić, Nadežda Petrović, Vasa Pomorišac, Ignjat Job, Petar Dobrović, Ivan Radović, Marko Stupar i mnogi drugi. Ova dela izvedena u tehnikama ulje na platnu, ulja na kartonu, crteža olovkom, linoreza, itd. predstavljaju pravu riznicu umetničkog izraza i kulturne baštine našeg prostora.”

“Današnja postavka predstavlja jedan kamenčić u veličanstvenom mozaiku srpskog nacionalnog slikarstva na koji svi možemo biti ponosni. Želim da se zahvalim gospodi Vladimiru i Milanu Janićeviću istoričarima umetnosti, vlasnicima ove bogate kolekcije slika, autorki postavke, gospođi Ivani Arađan, višoj kustoskinji i istoričarki umetnosti na predanom radu i posvećenosti. Njihova strast i stručnost omogućili su da večeras imamo ovu divnu izložbu.” završio je Siniša Onjin, direktor Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

“Ovde možemo da vidimo 53 slike iz porodične kolekcije Janićević iz Beograda. Izložba je podeljena u nekoliko segmenata, tako da možemo videti portrete, aktove, vedute i kadrove gradova, kako Evropskih tako i Srpskih, možemo videti primorske predele, mrtvu prirodu i teme soc realizma.

Ovo je izuzetna prilika da se ovakva remek dela ovakvih autora nađu na jednom mestu u isto vreme, i Zrenjaninci bi trebalo da iskoriste ovu priliku i da pogledaju ovu izložbu. Tu ima veoma zvučnih imena, a ja bi istakla najpre Banatske autore koji su nama važni i zavičajni umetnici kao što su Uroš Predić, Stevan Aleksić, Paja Jovanović, Ivan Radović i Vasa Pomorišac. Ja se nadam da će publici ova izložba biti veoma zanimljiva i da će na izvestan način možda proširiti svoja saznanja iz oblasti srpske likovne umetnosti. ”, rekla je Ivana Arađan, viša kustoskinja Narodnog muzeja Zrenjanina i istoričarka umetnosti.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px