Narodni muzej Zrenjanin vam predstavlja jedan autentični narodni ćilim iz bogate zbirke Etnološkog odelјenja

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanin

Danas Vam predstavljamo jedan ćilim iz bogate kolekcije autentičnih narodnih ćilima Etnološkog odelјenja Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Zbirka se formirala i nastajala uporedo sa osnivanjem samog Muzeja i Etnološke zbirke unutar njega, a kolekcija ćilima danas broji preko 90 predmeta koji su izrađeni u Kumanima, Elemiru, Orlovatu, Botošu, Melencima, Boki, Aradcu, Zrenjaninu, Begejcima, Ečki, Sutjesci i Uzdinu. Najveći broj predmeta potiče s kraja XIX i iz prvih decenija XX veka.

Na fotografiji možete videti rumunski ćilim nastao u Ečki 1870. godine. Izatkan je od kudelјe kao osnove i vune kao potke. Sastavlјen iz dve pole, a osnova ćilima je crvene boje ukrašena utkanom stilizovanom geometrijskom ornamentikom.

Centralni deo zauzima motiv tipa beskrajne šare koja po spolјnim ivicama dobija oblik sovalјke (čunka). Motiv sovalјke je predstavlјen i u uglovima polјa. Uže strane su ukrašene krupnim geometrijskim motivima u vidu šestouglova i krstova. Boje su bilјnog porekla: crvena, žuta, lјubičasta, crna i bela (nebojena vuna).

#narodnimuzejzrenjanin #muzejzrenjanin #ICOMSerbia #muzej #zrenjanin #vojvodina #banat #ICOMSrbija #etnologija #ethnology #Ečka

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px