Niz saobraćajnih edukacija za vozače traktora, mlade i decu, učesnike u saobraćaju

Zrenjanin – Saobraćajne edukacije

Podelite vest

Predstavnici Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Policijskom upravom Zrenjanin i Automoto saveza Srbije realizovali su proteklih dana dve edukativne tribine, namenjene rukovaocima traktora i mladim vozačima.

Tribine su održane u Melencima i Elemiru, uz veoma dobar odziv i učešće ukupno više od 160 zainteresovanih za ovu važnu saobraćajnu tematiku.

policija 1

Na tribinama je ukazano na važnost i značaj poštovanja saobraćajnih propisa, posebno u vezi sa zakonskim odredbama koje traktor mora da ispunjava kada učestvuje u saobraćaju, kao i ponašanju vozača traktora. Poseban akcenat je ukazan na neophodnost postojanja zaštitnog rama i kabine kod traktora, ali i najčešćim greškama koje vozači traktora prave u saobraćaju.

Sa mladima se razgovaralo o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa, posebno na zadnjem sedištu vozila, štetnosti i posledicama upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, vožnje pod dejstvom alkohola i posledicama koje nosi vožnja brzinom većom od ograničene.

policija 2

Nakon sprovedene edukacije, svim učesnicima su podeljeni pokloni u vidu žutog rotacionog svetla, tabli za spora vozila i drugih korisnih oznaka koje mogu doprineti boljoj vidljivosti i bezbednosti u saobraćaju.

Edukacija je realizovana i u srednjoj Tehničkoj školi, uz prisustvo oko 70 đaka završnih razreda, a u EGŠ “Nikola Tesla” edukaciji je prisustvovalo oko 100 maturanata. Takođe, istog dana održana je još jedna edukacija za istu ciljnu grupu u vidu aktivnosti na terenu, tačnije u prostoru školskog dvorišta Ekonomsko-trgovinske škole i Zrenjaninske gimnazije.

Mladima je ovom prilikom ukazano na opasnosti u slučaju rizičnog ponašanja u saobraćaju, kao što je  prekoračenje brzine, vožnja pod uticajem alkohola, psihoaktivnih supstanci, vožnja bez vozačke dozvole i drugo.

U protekloj nedelji Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina je, pored mnogobrojnih aktivnosti, realizovao i edukaciju dece u vrtićima „Maslačak“ i „Bubamara“, Predškolske ustanove Zrenjanin i đaka prvog i drugog razreda OŠ „Dositej Obradović“.

Deci je na zanimljiv način ukazano na bitna pravila, propise, radnje i postupke sa kojima se svakodnevno susreću u saobraćaju (koje saobraćajne površine koriste određene kategorije učesnika u saobraćaju, prelazak preko pešačkog prelaza na semaforizovanoj raskrsnici, prelazak preko pešačkog prelaza na raskrsnici koja nije semaforizovana, kako se kreću u situacijama kada ne postoji trotoar i dr.).

Organizovan je i kviz na kome su deca imala priliku da, kroz takmičenje, pokažu stečeno znanje koje će im umnogome koristiti za bezbedno učešće u saobraćaju.

policija 3

Takođe u organizaciji Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Zrenjanina realizovana je edukacija o bezbednom ponašanju u saobraćaju, na montažnom poligonu postavljenom u osnovnim školama „Đura Jakšić“ i „2. oktobar“, u Zrenjaninu. Ciljna grupa su bili najmlađi osnovci, učenici prvog razreda, koji su, među školskom decom, najugroženiji učesnici u saobraćaju.

Upravo iz tog razloga, edukacija je realizovana s ciljem da se prvaci upoznaju s osnovnim pravilima ponašanja u saobraćaju, značenjem najvažnijih saobraćajnih znakova, oznaka na kolovozu, kao i sa ostalom saobraćajnom opremom.

Na konkretnim primerima, uobičajenim u praksi, na saobraćajnom poligonu dočarana im je približna slika saobraćajnih situacija u kontrolisanim uslovima. Svim đacima koji su učestvovali u edukaciji podeljeni su promotivni materijali (retroreflektujući prsluci, torbe, svetleće narukvice i sl.), koji će im obezbediti bolju vidljivost u saobraćaju, a posebno u noćnim uslovima i u uslovima smanjene vidljivosti.

Izvor: zrenjanin.rs

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „За град који волимо“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. saobraćajna edukacija je za svaku pohvalu istu treba sprovoditi kako u školama tako isto i na celoj teritoriji opštine zrenjanin time bi smanjili rezike od saobraćajnih udesa smanjili bi broj pe4šaka koji stradaju u saobraćaju to je korist za sve nas pozdravljam akciju

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px