Nišlije i Vranjanci imaju najbolju eUpravu, pohvaljeni Užice, Opovo, Svilajnac, Crna Trava, Mionica…

Srbija – LEI indeks eUprava

Podelite vest

LEI indeks otkrio kvalitet elektronskih usluga na lokalu

Beograd, 3. februar 2023. – Većina gradova i opština u Srbiji i dalje nema dovoljno razvijene elektronske usluge i puno je prostora za napredak. To su pokazali rezultati prvog, pilot merenja, novouspostavljenog Lokalnog indeksa eUprave (LEI), koji je danas predstavljen javnosti. Trenutna razvijenost eUprave na lokalu ocenjena je kao srednje razvijena sa 40% ispunjenosti kriterijuma LEI indeksa.

Niš i Vranje mogu da se pohvale najboljim učinkom. Pored toga što imaju najefikasniju eUpravu, to su i jedine lokalne samouprave svrstane u kategoriju više razvijenih. U srednje razvijenim je 57 gradova i opština dok je 60 u kategoriji niže razvijenih. Među visoko razvijenim, ali i nerazvijenim, nema nijedne lokalne samouprave.

nikola bertolini, sef za saradnju delegacije eu u srbiji

Gradovi i opštine dosad su uspeli da digitalizuju 20% postupaka u svojoj nadležnosti i vidimo da je još rada pred nama. LEI indeks pokazao je da je lokalnim samoupravama potrebna snažna podrška u daljem razvoju eUsluga i njegova najveća vrednost je u tome što jasno pokazuje gde je potrebno usmeriti tu podršku. Veliki izazov predstavljaju finansijski, materijalni i ljudski kapaciteti. Prosečna izdvajanja za razvoj eUprave su samo 40.000 evra godišnje. Računari na kojima službenici rade su u dve trećine gradova i opština stari između pet i osam godina i raspolažu u proseku sa samo dva IT eksperta – izjavio je potpredsednik Upravnog odbora NALED-a i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave su doprinele snažnom razvoju eUprave u Srbiji u proteklih pet godina. Uspešno sprovode brojne elektronske procedure kao što su izdavanje elektronskih građevinskih dozvola, eVrtić i naplata poreza putem portala lokalnih poreskih administracija. Digitalizacija matičnih knjiga omogućila je da građani više ne moraju da donose izvode i druge dokumente na šaltere jer opštinski službenici te podatke pribavljaju putem servisne magistrale organa.

LEI indeks razvijen je u okviru projekta „Uspostavljanje Lokalnog Indeksa eUprave za jedinice lokalnih samouprava u Republici Srbiji“, koji sprovodi NALED, a sufinansira Evropska unija.

Šef za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini istakao je na završnoj konferenciji projekta da se 70% zakonskog okvira EU primenjuje na nivou lokalnih samouprava i građani toga treba da budu svesni zbog čega se puno fokusa stavlja na to da dobiju jasne i razumljive informacije, kao i mogućnost da daju svoj odgovor, a to je suština elektronskih usluga i eUprave.

dobitnici priznanja, zavrsna konferencija lei

Izradu indeksa podržalo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok su podaci za LEI istraživanje proveravani kroz baze podataka Republičkog zavoda za statistiku, Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Kancelarije za IT i eUpravu i Republičkog geodetskog zavoda.

Specijalna priznanja

Gradovima i opštinama koji su postigli najbolje rezultate, kako na polju razvoja eUprave u celini tako i u pojedinačnim kategorijama, uručena su specijalna priznanja. Pored Niša i Vranja kao najuspešnijih lokalnih samouprava u razvoju eUprave, dobitnici su i Užice, kao primer dobre prakse, i po dve najbolje u svakoj od kategorija:

U oblasti infrastrukture: Opovo i Svilajnac, U oblasti ljudskih resursa i kompetencija: Kanjiža i Vrnjačka Banja, U oblasti zastupljenosti i kvaliteta eUsluga: Crna Trava i Kragujevac, U oblasti uključivanja građana u rad lokalne samouprave putem IT: Bor i Mionica.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

izvor i opširnije: naled.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px