NSZ: Nezaposlenost u brojkama – Zrenjanin 5.319, Žitište 1.484, Novi Bečej 1.504, Sečanj 1.238…

Zrenjanin – Nezaposlenost na kraju 2022.

Podelite vest

Nacionalna služba za zapošljavanje filijala za zapošljavanje Zrenjanin - Realizacija programa i mera za zapošljavanje u Srednjobanatskom okrugu

Na području Srednjobanatskog okruga na kraju prošle godine bilo je 10.520 lica, od toga u najvećoj opštini, Zrenjaninu, 5.319 lica, u opštini Žitište 1.484, Nova Crnja 975, Novi Bečej 1.504 i na području opštine Sečanj 1.238 lica. 

Struktura nezaposlenih po stručnoj spremi  za filijalu Zrenjanin, za okrug, je takva da je najviše nekvalifikovanih radnika (I stepen stručne spreme) na evidenciji – 49%.

Sledi kategorija sa srednjom stručnom spremom (III i IV stepen) –  40%, dok je lica sa završenim visokim obrazovanjem u trogodišnjem trajanju oko 4%, a 5,74% u četvorogodišnjem.

nsz nezaposleni

Drugim rečima, od ukupnog broja nezaposlenih lica približno 50,5% čini nestručna radna snaga, a 49,5% stručna.

Relevantni pokazatelji o stanju na tržištu rada u Srednjobanatskom okrugu kao i rezultati u sprovođenju programa i mera aktivne politike zapošljavanja za 2022.g bili su u skladu sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za prošlu godinu.

Tokom 2022.godine  filijala za zapošljavanje Zrenjanin je posredovala u zapošljavanju 1.835 lica sa evidencije nezaposlenih. Poslodavci  se obraćaju za uslugu posredovanje u zapošljavanju kontinuirano. Prošle godine traženiji profili bili su: prodavci, magacioneri, komercijalisti, operateri u proizvodnji, pomoćni radnici, vozači, administrativni radnici, medicinske sestre, laboranti i drugo medicinsko osoblje, kuvari, konobari, elektrotehničari, radnici obezbeđenja,  gerontodomaćice, lekari, nastavnici, i dr. Realizovana su dva sajma  zapošljavanja – u Zrenjaninu i Žitištu. 

Privredne aktivnosti tokom 2022.g. odvijale se u otežanim uslovima, s obzirom na   energetsku i inflatornu krizu, što je poslodavcima otežavalo poslovanje. Ipak, ozbiljnih promena na tržištu rada nije bilo, nije bilo masovnih otpuštanja, već postoji određena ekonomska stabilnost. 

Filijala za zapošljavanje Zrenjanin tokom 2022. godine realizovala je finansijske i nefinansijske mere zapošljavanja, predviđene planom i programom rada. Programi dodatnog obrazovanja i obuka omogućili su uključivanje 63 lica na stručnu praksu, zatim 3 lica  stažira po programu pripravnika za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem,  10 lica su pripravnici sa visokim obrazovanjem. Na program sticanje praktičnih znanja uključilo se 12 lica, na obuke za tržište rada 20 lica, dok je 10 lica obučavano u okviru obuke na zahtev poslodavca. 

Po programu subvencija za osobe sa invaliditetom (OSI) bez radnog iskustva, zaposleno je 13 OSI sa evidencije nezaposlenih. 

Poslodavci koji su, usled proširivanja poslovanja ili povećanja obima proizvodnje, imali potrebu za finansijskom podrškom u vidu subvencije za novo zapošljavanje, zaposlili su 59 lica.   Subvenciju za samozapošljavanje NSZ koristilo je 63 lica na nivou oruga. Uz delatnosti pokrenute uz podršku subvencija po programima LAPZ lokalnih samouprava i  pokrajinskog konkursa za samozapošljavanje, ukupno je registrovano 80 firmi. Na realizaciji  javnih radova po konkursu Nacionalne službe za zapošljavanje za javne radove  angažovano je 65  nezaposlenih lica (od toga  35 nezaposlenih osoba sa invaliditetom). I prošle godine teže zapošljiva nezaposlena lica su imala prioritet pri uključivanju u aktivne mere zapošljavanja, a to su: mladi do 30 godina starosti – bez kvalifikacija/sa niskim  kvalifikacijama, mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama  i starateljskim porodicama; stariji od 50 godina; Romi; osobe sa invaliditetom;  radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći; dugoročno nezaposleni  i žrtve porodičnog nasilja.

Takođe, udruživanjem finansijskih sredstava lokalnih samouprava Žitište, Nova Crnja i Novi Bečej i NSZ, obezbeđeno je finanisranje aktivnih mera na teritoriji ovih opština. Prema lokalnim akcionim planovima (LAPZ) lokalne samouprave su se opredelile za programe i mere od kojih je bio očekivan najbolji rezultat.

Nacionalna služba za zapošljavanje Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. prema evidenciji nacionalne službe za zapošljavanje u zrenjaninu je najveći procenat nekvalifrikovane radne snage bez stručnog abrazovanja što je poražacajuće i što se mora promeniti na bolje

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px