Nevreme oštetilo useve na mnogim njivama, ratari „vidaju rane”

Zrenjanin – PSS Zrenjanin

Podelite vest

STRADALA JE PŠENICA, OSTALE BILJKE ĆE SE IZVUĆI

Tokom prošle nedelje grad i olujni vetar „požnjeli” su rod na oranicama u okolini Zrenjanina. Prema rečima Zorice Rajačić, rukovoditeljke Poljoprivredne stručne službe (PSS), najviše je pogođena pšenica koja je u fazi formiranja zrna i više ne može da se oporavi. Kukuruz, suncokret i šećerna repa imaju šansu da prežive. Ako nije došlo do loma biljaka, moguća je regeneracija sa minimalnim smanjenjem prinosa.

Grad je bio srednjeg do jakog intenziteta i u zavisnosti od vrste kultura, delova atara i regiona, razlikuju se posledice. U ovakvim situacijama ne treba donositi konačne odluke o presejavanju. Dobro bi bilo konsultovati stručnjake o daljim merama koje bi mogle da se sprovedu – rekla je Rajačić.

2

OSIGURANjE DEO INVESTICIONOG PLANA

Kakva je situacija u osiguravajućim kućama, da li se poljoprivrednici odlučuju da zaštite useve pitali smo Lazara Bogdanovića, direktora sektora za osiguranje poljoprivrede novosadskog DDOR-a. Prema njegovim rečima, u Srbiji je osigurano od 12 do 15, a u Vojvodini od 15 do 18 odsto ukupno obradivih površina…

Primetno je da klijenti sve češće obračunavaju i premiju osiguranja kada planiraju nova ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju. To pokazuje da svest o potrebi za osiguranjem raste i da na to gledaju kao na sastavni deo investicionog plana. Tako ratari grade posao na sigurnim osnovama – istakao je Bogdanović.

Zorica Rajačić, PSS Zrenjanin

List Zrenjanin

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022