PRELEPE FOTOGRAFIJE 5 ZRENJANINSKIH HRAMOVA SNIMLJENIH IZ DRONA !

HRAM SVETE VELIKOMUČENICE MARINE – OGNjENE MARIJE – LAZAREVO

Parohija je osnovana 1999. godine osveštavanjem hrama Uspenja Presvete Bogorodice na Svetog Arhiđakona Stefana, a od strane Episkopa banatskog Hrizostoma. Opsluživana je do 2009. godine kada je dobila svog stalnog paroha. Zemljište za novi hram Svete velikomučenice Marine – Ognjene Marije u Lazarevu osveštao je Episkop banatski Nikanor septembra 2004. godine, a temelje aprila 2005. godine. Novokupljeni parohijski dom u ulici Ive Lole Ribara 19a u Lazarevu osvetio je Episkop banatski Nikanor 25. aprila 2011. godine, a tri nova zvona za hram 30. jula 2011. godine.

Starešina hrama: Ivan Popov

crkva lazarevo 003
HRAM U LAZAREVU
crkva lazarevo 006
HRAM U LAZAREVU
crkva lazarevo 007
HRAM U LAZAREVU

HRAM SVETIH OTACA – KLEK

Hram je posvećen Svetim Ocima sedmog vaseljenskog Sabora, izgradnja je započeta 2001. godine za vreme Episkopa banatskog Hrizostoma.

Starešina hrama: Momčilo Pavličević

crkva klek 008
HRAM U KLEKU
crkva klek 002
HRAM U KLEKU
crkva klek 003
HRAM U KLEKU

HRAM VAZNESENJA GOSPODA ISUSA HIRSTA – BAGLJAŠ

Temelji hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista osveštani su 2013. godine, a gradnja hrama počela je dve godine ranije. Prva Sveta liturgija u tada još nedovršenom objektu održana je na hramovnu slavu, Vasnesenje Gospodnje, 2015. godine. Hram je u osnovi trobrodna bazilika, površine oko 300 kvadratnih metara i s tornjem visokim 18,5 metara. Po stilu podseća na manastir Hilandar, Sopoćane, Dečane i druge zadužbine Nemanjića.

Starešina hrama – Slobodan Čestić

crkva bagljas 001
HRAM NA BAGLJAŠU
crkva bagljas zrenjanin 001
HRAM NA BAGLJAŠU
crkva bagljas 004
HRAM NA BAGLJAŠU

HRAM SVETOG OCA NIKOLAJA – ZELENO POLJE

Hram Svetog Oca Nikolaja u Baranjskoj ulici, u zrenjaninskom naselju “Zeleno polje”, prvi je novosagrađeni pravoslavni hram u gradu nakon dva veka koji se osvećuje. Počeo je da se gradi 2015. godine, a posvećen je Svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu, krsnoj slavi porodice Dević, koja se obeležava 19. decembra. Zamisao zadužbinara bila je da hram sagradi na korist narodu i pravoslavnim vernicima grada Zrenjanina, ali ga je prerana smrt omela u ostvarenju te želje. Hram je sagradila porodica, uz podršku Grada Zrenjanina i Srpske pravoslavne Eparhije Banatske.

Starešina hrama – Radivoj Nađalin

crkva zelenopolje 012
HRAM NA ZELENOM POLJU
crkva zelenopolje 008
HRAM NA ZELENOM POLJU
crkva zelenopolje 011
HRAM NA ZELENOM POLJU

HRAM SVETE TROJICE U KNIĆANINU

crkva knicanin 004
HRAM U KNIĆANINU
crkva knicanin 005
HRAM U KNIĆANINU

Starešina hrama – jerej Petar Šljokić

Ostavite komentar ovde...

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *