INTERVJU: Nevena Montresor, direktorka Centra za pružanje usluga socijalne zaštite “Most”

Zrenjanin – Nevena Montresor

Podelite vest

U sklopu Centra za pružanje usluga socijalne zaštite funkcioniše osam usluga.

Centar “Most” je osnovan septembra  2019. godine, a zvanično je počeo sa radom 01.01.2020. Nad pružanjem svih usluga koje su postojale  u sklopu  Centra za socijalni rad grada Zrenjanina nadležnost je preuzeo Centar Most dok je priznavanje prava na uslugu ostalo kao nadležnost Centra za socijalni rad.

U Centru Most funkcioniše osam usluga socijalne zaštite I sve su potpuno besplatne za građane sa teritorije Opštine Zrenjanin.

nevena montresor most 003
Nevena Montresor

PRIHVATILIŠTE ZA ŽENE I DECU ŽRTVE NASILJA U PORODICI I ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA - SIGURNA KUĆA:

“Jedna od usluga koje postoje u sklopu Centra Most jeste i Prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja u porodici i žrtve trgovine ljudima poznatije kao Sigurna kuća. U Sigurnoj kući trenutno je smešteno 10 korisnika kojima  je na raspolaganju psihološka i pravna podrška. Korisnicima ovog prihvatilišta obezbeđen je smeštaj, zadovoljenje osnovnih egzistencijalnih I životnih potreba kao i zadovoljavanje drugih potreba koje budu prepoznate kroz rad sa njima.

U Sigurnoj kući zaposleni su socijalni radnici, psiholozi I pedagozi koji pružaju stručnu podršku korisnicima dok zaposleni stručni saradnici  brinu o ishrani, odevanju, higijeni I drugim potrebama korisnica.

Kada kažemo pravna podrška, mislimo na administrativnu podršku u smislu ostvarivanja određenih prava, izrade lične dokumentacije, prijave na tržište rada I dr., uz to  korisnice kojima je potrebno pripremaju se za pravne postupke pred sudskim organima u smislu razjašnjavanja sudskih postupaka I procedura. Sve ovo nazivamo podrškom I osnaživanjem jer smatramo da je to ključno kako bi žrtva nasilja preuzela inicijativu I započela neki drugačiji život u kome neće biti nasilja” ističe za portal volimzrenjanin.com direktorka Centra Most Nevena Montresor.

PRIHVATILIŠTE ZA STARA I ODRASLA LICA U KRIZNIM SITUACIJAMA, BESKUĆNIKE I PROSJAKE:

“U Prihvatilištu se trenutno nalazi 10 lica, što znači da je kapacitet za smeštaj popunjen iako je letnja sezona kada zahtevi za smeštaj nisu toliko brojni. 

nevena montresor most 002
Jutarnji kolegijum u "Most-u"

Povećan  broj korisnika najčešće se javlja u vreme jesenjih I zimskih meseci kada su uslovi za život napolju dosta loši.  Korisnicima se kroz uslugu obezbeđuje smeštaj, ishrana, odeća, obuća, higijena i pomoć pri održavanju iste, zdravstvena zaštita, kao i psihosocijalna podrška. Trudimo se da očuvamo njihove kapacitete ali i da te kapacitete proširimo i uvećamo kroz kontinuiran multidisciplinarni rad.

Na početku korišćenja usluge najčešće se smeštaju korisnici u lošem opštem stanju koje se  trudimo vremenom da poboljšamo kako bismo se kasnije usmerili i na druge potrebe korisnika mimo osnovnih, egzistencijalnih.

Svi korisnici koji se smeštaju moraju biti saglasni sa smeštajem i pristati na isti. Direktorka je navela da je za neke od korisnika stil života  gotovo nepromenljiv, i da se teško odlučuju za  neka druga životnarešenja.

“DNEVNI BORAVAK “NAŠA PRIČA”

“Dnevni boravak za decu sa telesnim i mentalnim invaliditetom je specifičan, jer su korisnici višestruko  razvojno ometena deca sa različitim oblicima invaliditeta. Usluga se pruža na taj način što je deci obezbeđen prevoz, specijalizovaim vozilom, ishrana u skladu sa njihovim potrebama kao defektološki, psihološki i pedagoški tretmani.  Usluga je namenjena deci i mladima sa telesnim  invaliditetom , odnosno intelektualnim teškoćama  starosti od 5 do 26 godina. Usluga dnevnog boravka je dostupna 8 sati dnevno, tokom cele godine, od ponedeljka do petka. Trenutno uslugu koristi 12 korisnika”, navela je Montresor.

USLUGA LIČNOG PRATIOCA DECE:

“Usluga podrazumeva pratnju deteta, koje je uključeno u redovan sistem obrazovanja I vaspitanja, kome je potrebna dodatna podrška. Trenutno 42 deteta ostvaruju pravo i koriste ovu uslugu, dok  se broj dece kojima je potreban ovaj oblik podrške kontinuirano  povećava.

Da bi neko dete ostvarilo pravo na ličnog  pratioca, potrebno je da ima nalaz I mišljenje interresorne komisije. Rešenje o priznatom pravu donosi Centar za socijalni rad. Lični pratilac mora da ispunjava određene uslove da bi se bavio ovim poslom. Mora biti državljanin Republike Srbije, sa minimum završenom srednjom školom, da se protiv njega ne vode krivični postupci, kao i da poseduje licencu za obavljanje poslova ličnog pratioca. Najvažnije osobine koje treba da poseduje je odgovornost, empatičnost i spremnost na učenje i usavršavanje Spajanje deteta i pratioca je veliki proces, koji započinje u okviru naših prostorija”, naglasila je Montresor.

nevena montresor most 007
Nevena Montresor

PSIHOLOŠKO SAVETOVALIŠTE

“Psihološko savetovalište je počelo sa radom kao projektna aktivnost  Centra za socijalni rad. Zbog velikog interesovanja za ovu vrstu usluge ona je uvrštena kao redovna i u celosti je finansira Grad Zrenjanin što znači da je potpuno besplatna za sve naše sugrađane.  U Savetovalištu  je zaposleno  tri terapeuta, radno vreme je od 07 do 19 časova.  Za prvih šest meseci u 2022. godini uslugu Savetovališta je koristilo preko 130 sugrađana.

Najčešći problemi sa kojima se korisnici ove usluge javljaju jesu  partnerski problemi, različiti vaspitni stilovi roditelja. Kod adolescenata se javljaju poremećaji pažnje i problemi sa školskim postignućima, stupanje u rizične partnerske odnose i drugo. Veliki broj ljudi se javljao posle epidemije kovida, sa problemima post traumatskog stresnog poremećaja.

Jedan deo naših korisnika jesu i oni koje upućuje Centar za socijalni rad, kada je to predviđeno individualnim planom, merom  korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava, kao i kod mere pojačanog nadzor organa starateljstva nad maloletnim počiniocima krivičnih dela. Savetovalište nudi sve vidove saradnje od telefonskog, ličnog, putem sajta. Mladi se najčešće  javljaju putem interneta” navodi direktorka Nevena.

nevena montresor most 001
Jutarnji kolegijum u "Most-u"

PRODUŽENO STANOVANJE ZA ŽENE I DECU ŽRTVE NASILJA U PORODICI I ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA

“Ova usluga podrazumeva produženu podržku ženi I deci žrtvama nasilja u porodici i to onima koje nemaju mrežu podrške, prijatelje, rodbinu ili nekog drugog ko ih može na ovaj način podržati. To podrazumeva da kada korisnica treba da napusti Sigurnu kuću, može da boravi u ovoj usluzi (koja podrazumeva potpuno opremljenu stambenu jedinicu) dok kontinuirano dobija  stručnu podršku koja joj je potrebna. U stanu ostaje dok se ne osnaži u dovoljnoj meri, da izađe iz sistema. ”, naglašava direktorka.

STANOVANJE UZ PODRŠKU ZA MLADE KOJI SE OSAMOSTALJUJU

“U pitanju je usluga koja služi osnaživanje mladih, koji izlaze iz hraniteljskih porodica ili domova za nezbrinutu decu, kazneno popravnih ustanova i dr. Ukoliko nemaju ili ne žele da se vrate u svoju biološku porodicu, mladi kojima je potrebno mogu ostvariti pravo da budu u usluzi Stanovanja uz podršku dok paralelno teče proces osamostaljivanja odnosno doškolovavanja, prekvalifikacije, zapošljavanja i dr. pruža se kao i u drugim uslugama, kontinuirana pravna, psihološka i administratvna podrška, kao i podrška očuvanju i razvoju potencijala korisnika, životnih veština i dr veština potrebnih za samostalan život. Jedna od korisnica ove usluge sada je studentkinja, sa prosekom preko 9, što dokazuje da uz nečiju želju i motivaciju a našu podršku ništa ni za koga nije nemoguće.”

“Grad Zrenjanin prepoznaje potrebe naših korisnika I kontinuirano podržava I unapređuje rad Centra Most koji je najveći centar ove vrste u regionu.  Osim sa Gradskom upravom mi kontinuirano sarađujemo sa odeljenjem za Društvene delatnosti u gradskoj upravi, Centrom za socijalni rad, Zdravstvenim ustanovama, MUPom, Sudskim organima i moram istaći da je ta saradnja na zavidnom nivou uz obostrano poštovanje i razumevanje.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

One comment

  1. Htela sam da zakažem psihološki razgovor kod njih. Tri puta su mi otkazivali termin uz različita obrazloženja. Neprofesionalno. Na kraju sam odustala. Veliko razočarenje za mene.

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px