Drugi nastavak priče o Bijenalu akvarela u Zrenjaninu

Zrenjanin - Bijenale akvarela

Godine 1977. Savremena galerija je organizovala retrospektivnu izložbu „Akvarel likovnih umetnika Vojvodine – učesnika u radu likovnih kolonija“ u čast 25. godišnjice osnivanja umetničkih kolonija u Vojvodini. Planirajući manifestaciju, galerija je imala u vidu ne samo jubilej, već je akvarel postavila u središte ovogodišnje izložbene delatnosti zbog toga što se akvarel kao tehnika, po mišljenju organizatora, provlačio u delu pojedinih umetnika, većinom slikara, kao jedna vrsta „intimnih beležaka“ i „brzog zapisa“.

Osamdesetih godina prošlog veka, Savremena galerija počinje sa održavanjem Susreta akvarelista Jugoslavije u Umetničkoj koloniji Ečka, koji tokom te i naredne decenije postaju njena karakterističnost. U koloniju su pozivani umetnici specijalisti u ovoj tehnici, ali i oni kojima akvarel nije bio osnovno umetničko opredeljenje. Vezivanje Umetničke kolonije Ečka i Savremene galerije Zrenjanin za akvarel kulminiralo je 1991. godine kada je u Zrenjaninu organizovano Prvo bijenale akvarela podunavskih zemalja – objašnjava viša kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev iz Savremene galerije Zrenjanin.

Mora se odati priznanje organizatorima da je u ono vreme planiranje jedne takve manifestacije, kao što je izložba umetnika iz Podunavlja, bilo veoma ambiciozno. Savremena galerija Zrenjanin je tih „fatalnih devedesetih“ bila i te kako aktivna. Pokušavala je na svoj način da pruži doprinos dinamičnim dešavanjima na srpskoj umetničkoj sceni, koja se s jedne strane kretala od povratka modernističkim principima u umetnosti do pojava tradicionalističkog slikarstva koje je često skretalo u istorijske, nacionalističke teme i mitove.

izlozba savremena galerija

Sama tehnika akvarela, po rečima likovnog kritičara Srete Bošnjaka „svojim plastičkim strukturama, materijom i tehnikom pripada onoj liniji naše savremene umetnosti koja još razvija klasične likovne norme i principe“, i koja se u praksi javlja „kao jedna od spona između tradicije i savremenosti“.

I tom svojom osobenošću, ova tehnika je bila idealna da spoji umetnike podunavskih zemalja, a da se pažnja sa aktuelnih kriznih događaja u zemlji, ako je to uopšte bilo moguće, pomeri u nekom drugom pravcu. Izložba „Prvog bijenala akvarela podunavskih zemalja“ bila je koncipirana tako da je iz svake zemlje Podunavlja bio pozvan po jedan selektor koji je po sopstvenom izboru birao umetnike iz svoje zemlje. Osnovna ideja je bila prikazati karakteristična akvarelistička ostvarenja devete decenije – navodi Sunčica Lambić Fenjčev.

Uz manje probleme organizacionog tipa uslovljenih aktuelnim društveno-političkim događajima (izostali su učesnici iz Nemačke i Austrije) ova izložba je gledajući iz širih okvira bila uspešna.

-Međutim, već tada je bilo sasvim jasno da je u tadašnjim društvenim prilikama bilo nemoguće nastaviti sa ovako ambicioznim projektom. Zato je 1993. godine organizovano Bijenale jugoslovenskog akvarela. Za planiranje izložbe ovakvog tipa organizatori su našli uporište u tome što je Republika Hrvatska 1991. godine donela odluku da u kontekstu društveno-političkih događanja ne postoje više potrebe za održavanjem manifestacija koje su koncepcijski zamišljene kao jugoslovenske. Iz tog razloga se ugasilo Bijenale akvarela Jugoslavije u Karlovcu, pa je Savremena galerija odlučila da organizuje Bijenale jugoslovenskog akvarela u novim okolnostima – objašnjava Lambić Fenjčev.

(nastaviće se)

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px