Narodni muzej Zrenjanin u Erasmus+ programu

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanin

Podelite vest

Erasmus plus projekat „Train2Sustain“ započet je juna 2021. i traje dve godine. Lider na projektu je organizacija Art Mine (Austrija), a partneri su Narodni muzej Zrenjanin, Gain&Sustain (Austrija), Zveza Mink Tolmin (Slovenija) i Solidarity Tracks (Grčka).

Ideja i cilj projekta je obuka mladih kreativnih ljudi, ali i edukatora koji rade u kulturi, za upotrebu digitalnih alata u prezentaciji kulturnog nasleđa, ali i za lične aktivnosti. Tokom 2020. i 2021. godine sve nas je zadesila teška situacija vezana za pandemiju virusa korona, te otuda potreba za ovakvim projektom, budući da je interakcija uživo među umetnicima i radnicima u kulturi praktično stala.

Aktivno je funkcionisao jedino virtuelni, digitalni svet. Mladi su bili donekle nespremni za takvu vrstu samoprezentacije, koja bi im olakšala pristup kulturnim aktivnostima. Kroz kreativne onlajn i  radionice uživo, pokazali smo prednosti i mane ova dva pristupa. 

Partneri u projektu bili su domaćini učesnicima edukativnih radionica, koje su održavane uživo u trajanju od 5 dana. Proizvod ovog projekta jeste vodič na pet jezika koji će uskoro biti dostupan na internetu.

Sve informacije vezane za rad na projektu možete pogledati na sajtu Narodnog muzeja Zrenjanin, kao i na sajtu projekta „Train2Sustain”.

Divno druženje, upoznavanje novih kreativnih mladih ljudi, radnika u kulturi su sami po sebi već veliko, kvalitetno iskustvo koje donosi nove ponude za projekte i nove misije. Koordinator projekta u Narodnom muzeju Zrenjanin je viši restaurator, šef Konzervatorsko-restauratorske službe – Jelena Gvozdenac Martinov.

Nakon dobrog početka projekta u 2021. godini projekat „Train2Sustain” Erasmus+ KA2 uspešno se nastavlja i u ovoj godini. Posle međunarodnog sastanka u Gracu sa partnerima iz Slovenije, Austrije, Grčke, rad na radionicama odvijao se prvo u Tolminu (Slovenija), potom na Lefkadi (Grčka), a trenutno i u Simon Muhle, Trofaiach (Austrija)

Pod motom „Mentoring the Mentors”, u radionicama koje su trenutno u toku, postavlja se pitanje koje se odnosi na mogućnost upotrebe digitalnih alata u učenju u svim oblicima kulturnih aktivnosti – od same edukacije, radioničarskog rada do prezentacije kulturnih dela i aktivnosti. 

Paralelno se odvija i onlajn radionica treninga mladih kreativnih ljudi, edukatora u kulturi i ljubitelja umetnosti, koja se takođe odnosi na upotrebu digitalnih alata koji umnogome u novom digitalizovanom vremenu potpomažu mladim umetnicima da plasiraju svoj rad i postavljaju ih na digitalne platforme, radi što bolje vidljivosti. To je još jedan korak u našem Erasmus+ projektu.  Radili smo i radimo intenzivno ali se i divno družimo uz smeh i učenje!

U 2023. godini nas očekuje poslednji međunarodni susret koji će biti održan u Narodnom muzeju Zrenjanin krajem aprila. Tada će biti upriličena prezentacija celog projekta kao i konferencija za medije.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px