Narodni muzej Zrenjanin u 2022. godini

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Pored predstavljanja kulturno-istorijske i prirodne baštine putem stalne postavke, Narodni muzej Zrenjanin je u 2022. godini realizovao i 25 izložbi, 18 kamernih postavki i preko 40 raznovrsnih pratećih programa: radionica, kustoskih vođenja, predavanja, promocija knjiga, koncerata.

Među najzapaženijim izložbama bila je postavka „Merak mi je… – Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin”, koja je počela u 2021. a završena u ovoj godini.

Takođe su se izdvojile izložbe „Reke života”, „Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin”, „Ivan Pančić – Lovac na svetlo i tamu”, kao i autorski projekti „Češko presovano staklo u ogledalu” i „Agrarno nasleđe Banata”.

noc muzeja
Noć Muzeja
banatski dani teku
Banatski dani

Iako se posledice pandemije i dalje primećuju, broj posetilaca je skoro dupliran u odnosu na prethodnu godinu, posećenost naših programa je itekako zadovoljavajuća, a saradnja sa školama i posete đaka svih uzrasta i ove godine su razvijene i brojne. 

Narodni muzej Zrenjanin se priključio obeležavanju Međunarodne godine stakla vrlo bogatim programom: projektom „Staklena vitrina meseca”, izložbama „Češko presovano staklo u ogledalu” i „Umetnice staklenog sjaja: Janja Pađen i Jelena Matejić Taras”, kao i nizom predavanja i stručnih vođenja. 

Projekat „Staklena vitrina meseca” počeo je 15. marta 2022. i završava se 15. januara 2023. godine, a predstavlja ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje su realizovane u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti.

Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić” ovog leta gostovala je u Herceg Novom i u Trebinju.

Muzejsko društvo Srbije ove godine nagradilo je rad kustoskinja Narodnog muzeja Zrenjanin: nagradu za životno delo dobila je mr Rajka Grubić, muzejska savetnica-etnološkinja, dok je nagradu za projekat godine dobila izložba pod nazivom „Merak mi je…– hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin” Olivere Skoko, više kustoskinje-istoričarke umetnosti.

staklena vitrina meseca
Staklena vitrina meseca
nova rasveta stalna postavka nmz 2
Nova rasveta - stalna postavka NMZ

Programske aktivnosti

Manifestacija Evropska noć muzeja i „Muzeji za 10” održana je u terminu od 14. do 20. maja 2022. godine, a učesnici iz Zrenjanina su pored NMZ bili: Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” i ALUZ (Galerija Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina).

U Muzeju su organizovane izložbe, kamerne postavke i radionice za posetioce, kojih je tokom manifestacije bilo je preko 2.000.

Ove godine je prvi put u Muzeju pokrenut i etno-festival „Banatski dani teku”, na kojem je predstavljeno nematerijalno kulturno nasleđe jedne izuzetno bogate multikulturalne sredine kakav je Banat, a planirano je njegovo kontinuirano organizovanje i u narednim godinama.

Jedan od iskoraka u programskim aktivnostima bio je i strip-konkurs „Betmen: Legende o mračnom vitezu”, organizovan kao prateći program izložbe strip-crtača Stevana Subića.

banatski dani teku nedeljani rucak
Banatski dani - nedeljni ručak
nova rasveta stalna postavka nmz
Nova rasveta - stalna postavka NMZ

Pedagoški rad

Tokom 2022. godine važan segmet rada posvećen je mladima i deci školskog uzrasta. Održane su brojne radionice i realizovan projekat „Mali kustosi velike priče” posvećen mladima od 13 do 19 godina u okviru kojeg su zavičajno kulturno nasleđe obradili u video-formi.

Višegodišnji projekat „Muzej u školama” je nastavljen i obuhvatao je posete kustosa Muzeja školama na području grada Zrenjanina i okolnih naselјenih mesta.

Projekti

Na ovogodišnjim konkursima Ministarstva kulture Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Narodnom muzeju Zrenjanin su odobrena sredstva za 10 projekata u iznosu od 3.875.000 dinara. Pored ovih 10, odobren je i projekat Rekonstrukcije i adaptacije stalne arheološke postavke u Obrazovno kulturnom centru u Sečnju, koja je depandans našeg muzeja, u iznosu od 300 000 dinara.

noc muzeja 2022
Noć Muzeja 2022
radionice reke zivota
Radionica Reke života

Nakon dobrog početka projekta u 2021. godini projekat „Train2Sustain” Erasmus+ KA2 uspešno je nastavljen i u ovoj godini. Održane su radionice u Sloveniji, Grčkoj i Austriji na temu obuke mladih kreativnih ljudi kao i edukatora koji rade u kulturi za upotrebu digitalnih alata za prezentaciju kulturnog nasleđa, kao i za lične aktivnosti.

Tokom 2022. godine završena je i zamena postojeće rasvete energetski efikasnim LED osvetljenjem u prostoru stalne postavke, administrativnom delu i depoima Narodnog muzeja Zrenjanin realizovanog u okviru programa Zajednici zajedno 2021. kompanije NIS.

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanina uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije tokom novembra realizovala projekat Vikipedijanac stažista. Zahvalјujući ovom projektu, napisano je 28 novih članaka, 9 je dopunjeno, dok je 20 ilustrovano, a na Vikimedijinu ostavu je postavlјeno 193 datoteke, od kojih su dve knjige sa ukupno 83 strane digitalizovanog sadržaja.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px