Narodni muzej Zrenjanin: Projekat „Staklena vitrina meseca“ – tema br. 3 BRITANSKO STAKLO

Zrenjanin – Britansko staklo

Podelite vest

14. maj – 15. jun 2022. stalna postavka Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin

U okviru projekta “Staklena vitrina meseca” od 14.maja do 15. juna 2022. godine u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin publika će moći da pogleda kamernu postavku posvećenu Britanskom staklu.

nmz staklena vitrina meseca

Razvoj Britanskog stakla kroz vreme može se kontinuirano pratiti od poznog srednjeg veka pa sve do danas. Presovano staklo se razvilo u ranom XIX veku kada prerada staklene mase prelazi polako iz ruku zanatlija u fabrički proces. Najraniji primer presovanog stakla u Velikoj Britaniji zabeležen je 1831. godine, ali pravi uspon ovog tipa počinje tek nakon 1845. godine, kada je ukinuta uredba kojom je staklo oporezovano prema težini. Tada je postalo isplativo proizvoditi serije identično oblikovanih predmeta veće mase.

Vodeći proizvođači britanskog presovanog stakla tokom druge polovine XIX i početkom XX veka su bili: Džordž Davidson, Soverbi, Moline & Veb, Džobling i dr.

Najpoznatija i najuspešnija serija britanskog presovanog stakla bio je Biserni niz (u plavoj i žutoj boji) kompanije Džordža Davidsona koja je uvedena 1889. godine i sa velikim uspehom proizvođena sve do Prvog svetskog rata. Upravo zbog ovakvih okolnosti, Zbirka primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin će među pet odabranih istoricističkih predmeta koji potiču sa područja Engleske predstaviti tri iz ove serije. Pored njih na postavci će se naći i stakleni čamac kompanije Edvarda Boltona, koji je posvećen britanskoj heroini Grejs Darling.

britansko staklo

Autor projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Град Зрењанин је суфинансирао пројекат „Зрењанин град актуелности“ а ставови у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина.

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px