Narodni muzej Zrenjanin: Ministar kulture i sekretarka na otvaranju dve nove stalne postavke [FOTO &  VIDEO]

Zrenjanin - Narodni muzej

Ministar kulture Nikola Selaković i pokrajinska sekretarka za kulturu Aleksandra Ćirić Bošković prisustvovali jučerašnjem otvaranju dve nove stalne postavke u Narodnom muzeju Zrenjanin

Dve nove celine u okviru stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin: Stalna postavka Zbirke stare i retke knjige, autorke Bojane Petraš, više diplomirane bibliotekarke i Stalne postavke posvećena fotografiji, autora Dušana Marinkovića, muzejskog savetnika, otvorene su juče u toj ustanovi kulture.

Postavke su otvorene u prisustvu ministra kulture Nikole Selakovića, Aleksandre Ćirić Bošković, pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Sime Salapure, gradonačelnika Zrenjanina, Siniše Onjina, direktora Narodnog muzeja Zrenjanin i autora.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo što je juče, na dan kada se obeležava Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja u Zrenjaninu – Nacionalnoj prestonici kulture 2025. i ukazao da nema mnogo muzeja koji se mogu podičiti time da pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i republički ministar nadležan za kulturu zajedno dođu da prisustvuju Noći muzeja i otvaranju stalne postavke.

Naveo je da Noć muzeja nije samo manifestacija kojom se Srbija bori da očuva svoje bogato kulturno istorijsko umetničko nasleđe već i svojevrsna prilika da se motiviše buduća publika i omasove događaji u ustanovama kulture .

– Kultura je naša nasušna potreba i bez nje bi bilo teško pronaći smisao borbe za svet u kojem živimo, isto kao što kultura čuva Zrenjanin ona nije u njega samo doneta ili preneta već je u prvom redu izraz generacija i generacija autohtonih žitelja ovoga dela severa Srbije, istorija na raznolikosti svih onih koji su ovde živeli i koji danas žive – rekao je istakao da će kao ministar kulture nastaviti da podržava ovakve manifestacije i umetnike, baš kao što je podržavano otvaranje dve nove stalne postavke u okviru zrenjaninskog muzeja.

Ukazao je i da je izuzetno važno što je Zrenjanin grad koji beleži nove ekonomske uspehe bez kojih nema razvoja ali i je ono što Srbija mora da čini svakoga dana sve više i više, o čemu, kazao je, večeras ovde svedočimo, jeste ozbiljna duhovna obnova naše države, našeg naroda i svih građana koji u Srbiji žive.

– Zrenjanin ne sme da bude spavaonica za zaposlene, on je grad koji ima dušu, a ta duša odiše svakim njegovim metrom. Svaka slika, svaka fotografija, svaka retka knjiga i svaki arheološki pronalazak, kao i svaki predmet koji Narodni muzej ovde u Zrenjaninu brižljivo čuva, a ima ih preko 35.000, svedoče o jednom neverovatnom kulturno istorijsko nasleđu i blagu i Velikog Bečkereka i Petrovgrada i danas Zrenjanina koji su  nam ostavljeni na čuvanje – kazao je ministar Selaković i kazavši da će on i država nastaviti da podržavaju ovakve manifestacije i umetnike.

Govoreći o značaju postavki Aleksandra Ćirić Bošković, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama kazala je da joj je večeras ukazana čast da u ime Pokrajinske Vlade i Sekretarijata prisustvuje otvaranju dva nova segmenta stalne postavke našeg Narodnog muzeja i da se obrati u, kako je navela, predivnom ambijentu u kojem kao da još uvek živi vreme, zapravo čitav jedan vek trajanja znanja i negovanja jedne od posebne umetnosti satkane od svetlosti na površini papira fotografije, a da su knjige deo našeg neprocenjivog kulturnog nasleđa.

– Sekretarijat za kulturu javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama kao što smo to činili i do sada biće i dalje vaš pouzdan oslonac i podrška u budućim projektima čemu u prilog ide i činjenica da smo za dva vaša projekta u prethodnoj 2023. godini izdvojili dva miliona dinara u okviru konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2023 godini, za prvi projekat muzeja izdvojen je  milion dinara za otkup fotografskog aparata, i ostale fotografije, koje su koristili pomenuta tri fotografa, a milion dinara.

tekst: Ljiljana Stupar/zrenjanin.rs

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px