Predavanje „Od apsinta do šerbeta” – Piće u književnosti i likovnoj umetnosti

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanin

Podelite vest

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 11. marta 2022. godine, sa početkom u 19 časova, Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti, održaće predavanje pod nazivom „Od apsinta do šerbeta”, čija tema će biti piće koje se pominje u književnosti, odnosno pojavljuje u likovnoj umetnosti.

Istorija čovečanstva može se sagledati kroz piće koje se konzumira od pojave čoveka do današnjeg dana. Neretko su raznovrsna pića bila direktna inspiracija piscima i umetnicima ili su služila kao deo atmosfere radnje u knjizi, odnosno kao motiv i deo likovne predstave. Iz ugla istoričara umetnosti, a istovremeno i pisca, ali pre svega posmatrača i čitaoca, Olivera Skoko će pomenuti neke od napitaka, kako alkoholnih, tako i bezalkoholnih, koja su joj skretala pažnju u trenucima čitanja književnih dela ili posmatranja i proučavanja likovnih radova.

Tako ćemo, između ostalog, saznati za koje piće se govorilo da podstiče kreativnost pisaca i slikara s kraja 19. veka i zbog čega su ga zvali „zelena vila”, šta je sve strastveni Hemingvej sipao u čašu dok je pisao, a šta je od pića „završilo” na stranicama njegovih knjiga, u kom gradu Ivo Andrić poistovećuje svetlost sa jednim vinom, čija junakinja kafu u svojim beleškama zove kofijanović, kome je Remark posvetio „Trijumfalnu kapiju” u kojoj glavni lik pije isključivo kalvados, koji slikari su prvi prikazali bocu koka-kole na svojim platnima, šta se pije u „1001 noći”, da li šljivovica može da bude glavni junak neke knjige, koji narod je još pre nove ere pio pivo kroz slamčicu i ostavio nam o tome zanimljive likovne predstave…

Predavanje je deo pratećeg programa aktuelne izložbe „Merak mi je… – Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin”, čiji je autor Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022