Narodni muzej otvorio svoja vrata u sklopu manifestacija “Muzeji za 10” i “Noć muzeja”

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“ i povodom obeležavanja Evropske noći muzeja u subotu je u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanina svečano otvorena izložba „Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odeljenja 2000-2021.“ autorke Branke Sikimić, višeg kustosa etnologa Narodnog muzeja Zrenjanin. Recenzent pratećeg kataloga je prof. dr Vesna Marjanović.

noc muzeja muzej zrenjanin 008
Narodni muzej Zrenjanin
noc muzeja muzej zrenjanin 007
Narodni muzej Zrenjanin

Izložba „Iz davnina za pokolenja – Akvizicije Etnološkog odeljenja 2000-2021.“ pruža osvrt na kompleksan muzejski rad koji obuhvata prikupljanje, proučavanje i reprezentovanje kulturnog nasleđa, ali i pripajanje nabavljenih predmeta u već formirane zbirke Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin.

Neposredno pre otvaranja ove izložbe, direktor Narodnog muzeja Siniša Onjin i kolege su se zahvalili na dugogodišnjoj saradnji kolegi Arturu Momirovu a viši kustos-istoričar Olivera Skoko je tom prilikom rekla:

Radeći kao tehničar za konzervaciju u Narodnom muzeju Zrenjanin, Artur Momirov sa zvanjem zlatara₋juvelira je poslednjih godina pomagao čuvarskoj službi u prepodnevnoj smeni. Svakog jutra je dočekivao zaposlene zrenjaninskog muzeja crtežom, uz koji bi gotovo obavezno bila i neka motivaciona poruka, razmišljanje ili citat.

Po odlasku u penziju, Artur Momirov je crteže sačuvao i njih osamdesetak je poslužilo za izložbu organizovanu povodom manifestacija Noć muzeja i Muzeji za 10, a publika će moći da ih vidi i tokom letnjih meseci.

noc muzeja muzej zrenjanin 021
Narodni muzej Zrenjanin

Reč je o radovima malog formata na različitim podlogama (običan beli papir, karton, list istrgnut iz sveske, isečak od plate, naličje flajera…), rađeni grafitnom ili hemijskom olovkom, flomasterom, bojicom ostalom od neke dečje radionice održane u Muzeju. Želeći da bude vidljiv kolegama dok se potpisuju u evidencioni list i uzimaju svoje ključeve od kancelarija, Artur Momirov bi crtež na najjednostavniji, priručan način, okačio spajalicom na stoni kalendar koji je potom postavio uz sam okvir prozora portirnice, rekla je Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti

„Volim da crtam i taj dar sam nasledio od oca. U Muzeju sam to počeo da radim boraveći u majstorskoj radionici, što je najdinamičnije mesto u ustanovi. Potom sam nastavio u portirnici, trudeći se da svako jutro bude novi crtež uz neku doskočicu” – izjavio je kolega Momirov prilikom razgovora i odabira radova za izložbu.

Ovako su deca uživala u zrenjaninskom muzeju prvo veče...

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px