Narodni muzej Zrenjanin – „Mali kustosi – velike priče“

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanin

Podelite vest

„Mali kustosi – velike priče“ naziv je projekta Narodnog muzeja Zrenjanin namenjenog mladima uzrasta od 13 do 19 godina i ima za cilj njihovo aktivno uključivanje u interpretaciju zavičajnog kulturnog nasleđa prezentovanog na stalnoj postavci Muzeja.

Učenici osnovnih i srednjih škola koji su iskazali interesovanje za učešće najpre su sa muzejskim pedagogom obilazili postavku, a potom u skladu sa svojim afinitetima birali teme koje će biti fokus njihovog istraživanja i prezentacije u video-formi.

U prvoj fazi u projekat su se uključili učenici osnovnih škola „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina i „Uroš Predić“ iz Orlovata, kao i učenici Srednje poljoprivredne škole, SMŠ „Josif Marinković“ i učenici Zrenjaninske gimnazije. Učenici su kao teme odabrali fosilne ostatke mamuta koji se čuvaju u okviru Prirodnjačkog odeljenja, zlatovez i kape zlatare iz Etnološkog odeljenja, Legat porodice Varadi, detinjstvo i početak stvaralaštva Uroša Predića, skulpturu „Siročići“ keramičarke Zlate Markov Baranji i slikarstvo Stevana Aleksića.

Druga faza projekta, koja je obuhvatala snimanja u Narodnom muzeju Zrenjanin, upravo je završena i predstoji nam period za montiranje, a zatim i premijerno predstavljanje naših rezultata.

Završetak projekta se očekuje u decembru, kada će publici i široj javnosti biti predstavljen video materijal koji će učenici zajedno sa profesionalnim snimateljima i montežerima prirediti a u kojima putem naracije objašnjavaju gore navedene teme prvenstveno svojim vršnjacima, ali i široj publici.

Sve faze projekta kao i završni materijal biće plasirani na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok, Twitter i Youtube.

Nadamo se da će projekat zaživeti kao redovna programska aktivnost sa mladima Pedagoško-informativne službe Narodnog muzeja Zrenjanin. Autorke projekta su Ivana Arađan, viši muzejski pedagog i Sanja Vrzić, viši organizator muzejskih aktivnosti. Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022