Narodni muzej Zrenjanin – „Mali kustosi – velike priče“

Zrenjanin – Narodni muzej Zrenjanin

Podelite vest

„Mali kustosi – velike priče“ naziv je projekta Narodnog muzeja Zrenjanin namenjenog mladima uzrasta od 13 do 19 godina i ima za cilj njihovo aktivno uključivanje u interpretaciju zavičajnog kulturnog nasleđa prezentovanog na stalnoj postavci Muzeja.

Učenici osnovnih i srednjih škola koji su iskazali interesovanje za učešće najpre su sa muzejskim pedagogom obilazili postavku, a potom u skladu sa svojim afinitetima birali teme koje će biti fokus njihovog istraživanja i prezentacije u video-formi.

U prvoj fazi u projekat su se uključili učenici osnovnih škola „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina i „Uroš Predić“ iz Orlovata, kao i učenici Srednje poljoprivredne škole, SMŠ „Josif Marinković“ i učenici Zrenjaninske gimnazije. Učenici su kao teme odabrali fosilne ostatke mamuta koji se čuvaju u okviru Prirodnjačkog odeljenja, zlatovez i kape zlatare iz Etnološkog odeljenja, Legat porodice Varadi, detinjstvo i početak stvaralaštva Uroša Predića, skulpturu „Siročići“ keramičarke Zlate Markov Baranji i slikarstvo Stevana Aleksića.

Druga faza projekta, koja je obuhvatala snimanja u Narodnom muzeju Zrenjanin, upravo je završena i predstoji nam period za montiranje, a zatim i premijerno predstavljanje naših rezultata.

Završetak projekta se očekuje u decembru, kada će publici i široj javnosti biti predstavljen video materijal koji će učenici zajedno sa profesionalnim snimateljima i montežerima prirediti a u kojima putem naracije objašnjavaju gore navedene teme prvenstveno svojim vršnjacima, ali i široj publici.

Sve faze projekta kao i završni materijal biće plasirani na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok, Twitter i Youtube.

Nadamo se da će projekat zaživeti kao redovna programska aktivnost sa mladima Pedagoško-informativne službe Narodnog muzeja Zrenjanin. Autorke projekta su Ivana Arađan, viši muzejski pedagog i Sanja Vrzić, viši organizator muzejskih aktivnosti. Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px