Novina u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zrenjanin: Lekovito bilje srednјeg Banata

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Nakon ovogodišnje Noći muzeja stalna postavka Narodnog muzeja Zrenjanin bogatija je za još jedan segment, na kom je posetiocima predstavljeno lekovito bilje srednjeg Banata.

Stalna postavka Prirodnjačkog odelјenja Narodnog muzeja Zrenjanin se uglavnom bazirala na zoološkim i delom geopaleontološkim predmetima, obuhvatajući dioramski prikaz živog sveta Banata, postavke fosilnih ostataka, vilinskih konjica i ptica Vojvodine.

Od ove godine proširena je i na botanički segment, realizacijom projekta koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS. Autorka projekta je Nataša Knežević, viši kustos-biolog zrenjaninskog muzeja, dok je postavku adaptirala muzejska tehnička služba u saradnji sa Mirkom Šebulom, radnikom Muzeja u penziji.

Prirodnjačko odelјenje u svom fondu poseduje bogatu kolekciju herbarskih primeraka, kao i semenar, koji je publika do sad imala priliku da vidi samo u okviru povremenih izložbi. Osnovni cilј projekta bio je proširenje stalne postavke Prirodnjačkog odelјenja, kako bi konstantno bio izložen veći deo prirodnog i kulturnog nasleđa sa područja srednjeg Banata. Realizacija projekta omogućila je prezentaciju i unapređenje dostupnosti muzejskih sadržaja. Nova postavka postavlјena je na drugom spratu Muzeja u okviru prirodnjačkog izložbenog prostora.

Na postavci su predstavlјene i izložene lekovite bilјke iz botaničke zbirke, koje su kod nas gotovo u svakodnevnoj upotrebi, poput kamilice, majčine dušice, hajdučke trave i sl. sakuplјene na području srednjeg Banata.

Interesantne su jer su u narodu već vekovima našle primenu u narodnoj medicini. Koriste se za prevenciju ili lečenje bolesti, i očuvanje zdravlјa lјudi.

Danas se koristi preko 10.000 vrsta bilјaka i posvećuje im se velika pažnja, upravo u cilјu pronalaženja bolјih i kvalitetnijih lekova, koji bi po organizam čoveka bili što je manje štetni.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px