Evo kako da naplatite štetu ukoliko je vaša imovina oštećena u oluji!

Zrenjanin - Naplata štete

Superćelijska oluja je u proteklom periodu protutnjala Srbijom i za sobom ostavila veliku materijalnu štetu mnogima. Ali kako najavljuju stručnjaci, na ovome se neće završiti, i možemo očekivati nove nepogode u narednom periodu.

Jak vetar je u prethodnom periodu poobarao mnogo drveća, a neka od njih su padala na automobile i stambene objekte. Nakon učinjene štete, sledi pitanje kako je naplatiti i od koga, a mi vam danas dajemo tri načina.

Prva stavka koju je potrebno da uradite jeste da obavezno napravite fotografiju i pozovite policiju i zatražite da uradi uviđaj.

Štetu računa veštak, u nju ulaze cena štete i rada. Ukoliko je vozilo totalno uništeno, gleda se vrednost vozila na dan incidenta, od čega se umanjuje vrednost olupine, jer se auto može prodati u staro gvožđe, pa tako vlasnik dobija 30% manje od vrednosti svog automobila, a sudski sporovi u ovakvim situacijama umeju da traju dve do tri godine.

Najpovoljnija i najmanje komplikovana situacija je ukoliko je vozilo kasko osigurano. U tom slučaju, lica čija su vozila pretrpela štetu istu mogu naplatiti direktno od osiguravajućeg društva kod kog je vozilo osigurano. Procedura je uobičajena – za veće štete potrebno je sačekati policiju, koja na licu mesta radi uviđaj i sačinjava zapisnik. Ako je u pitanju manja šteta, ne mora se čekati policijska patrola, dovoljno je otići u MUP i prijaviti slučaj. Nakon toga, oštećeni se javlja osiguravajućoj kući u kojoj je vozilo kasko osigurano, popunjava obrazac za prijavu štete i prilaže zapisnik od MUP-a. Procenitelj štete potom donosi rešenje kojim se utvrđuje visina naknade za štetu na vozilu.

Ukoliko se drvo koje je pričinilo štetu na vozilu nalazi na javnoj površini, odšteta se potražuje od nadležnog i odgovarajućeg javnog komunalnog preduzeća, u našem slučaju JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin.

Procedura podrazumeva da oštećeni prijavi slučaj JKP, koji potom šalje na teren svoj operativni tim koji uklanja drvo ili grane sa vozila, a zatim sastavlja zapisnik o šteti koji na licu mesta potpisuju rukovodilac tima i oštećeni. Zapisnik o šteti i zahtev za odštetu predaje se Komisiji za procenu štete i to mora učiniti oštećeni lično.

Komisija za procenu štete potom popunjava obrazac prijave štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u akcionarsko društvo za osiguranje, koje nadoknađuje štetu u zakonskom roku.

U slučaju da se drvo koje je oštetilo vozilo nalazi na površini koja je u privatnom posedu, neophodno je pozvati policiju koja sačinjava zapisnik, na osnovu čega se odšteta potražuje od vlasnika nepokretnosti, a to obično podrazumeva tužbu i sudski postupak protiv fizičkog lica na čije se ime vodi posed.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px