NALED i MMF: Potrebno usvajanje novog Programa za suzbijanje sive ekonomije

Beograd – NALED i MMF

Podelite vest

Preliminarni podaci studije NALED-a o obimu sive ekonomije u Srbiji pokazuju da je neformalno poslovanje u padu, ali je potrebno održati reformski zalet i doneti novi Program za suzbijanje sive ekonomije kako bi taj zalet bio održan nakon važnih koraka kao što su uvođenje eFiskalizacije i eFaktura – poručila je Julija Ustjugova, šefica kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, na panel diskusiji „Makroekonomski trendovi u 2023“, koju je organizovao NALED-ov Savez za fer konkurenciju.

Prema njenim rečima, MMF za rastuće ekonomije u Evropi, među kojima je i Srbija, predviđa snižavanje stope privrednog rasta sa 4,3% u 2022. na manje od 2% u ovoj godini, ali se očekuje da do preokreta u silaznom trendu dođe već u drugoj polovini godine i nastavi se u 2024. Takođe, MMF očekuje da će inflacija i u Evropi i u Srbiji tokom ove godine padati zahvaljujući snižavanju cena energenata i hrane.

julija ustjugova, mmf
uros milosavljevic, kpmg

Ustjugova je istakla da je potrebno merama monetarne politike dalje aktivno raditi na spuštanju inflacije dok bi fiskalna politika trebalo da pomaže tom cilju i da obezbedi rezervu za buduće krizne situacije koje su sve češće. Uz to, mere koje se bave rešavanjem krize rastućih troškova života za građane trebalo bi da budu ciljane jer su „široke mere“ skupe i podstiču rast cena.

Takođe, u fokusu bi trebalo da ostane obezbeđivanje energetske sigurnosti, kao i obezbeđivanje finansijske održivosti državnih energetskih preduzeća.

Imajući u vidu da Narodna banka Srbije podiže referentnu kamatnu stopu (trenutno 5,25%) što utiče i na kamate banaka, Zečević predviđa da će ove godine centralna banka naše zemlje tu stopu povećati za još najviše 0,5 procentnih poena, što će uticati na smanjenje zaduživanja u dinarskim keš kreditima, ali da će i stambeni krediti padati kako zbog očekivanog rasta euribora do 3,4% tokom leta tako i zbog visokih cena nekretnina.

On je dodao da bankarski sektor u Srbiji raspolaže velikim iznosima slobodnog novca što će smanjiti kamate na štednju, a na to utiču i kamate po kojima banke kupuju državne obveznice.

panel diskusija makroekonomski trendovi sta nas ocekuje u 2023.

Veličković je ocenio da su centralne banke kasno krenule sa merama za obuzdavanje inflacije. On je naveo da je sada najveće pitanje šta će biti sa inflacijom, da li će biti suzbijena i da li će centralne banke polovinom godine krenuti da obaraju svoje kamatne stope. Veličković je dodao da cene energenata jesu pale u odnosu na proleće i leto prošle godine, ali da u poslednja dva meseca opet beleže rast što zahteva oprez.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

izvor: naled.rs

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px