ZANIMLJIVOSTI: Najezda smrdibuba: Kako se rešiti ovih dosadnih smrdljivih insekata ?

Zrenjanin - Korisni saveti

Do skoro smo se svi bavili samo dosadnim komarcima ali došlo je do promene barem što se tiče dosadnih insekata – Komarce koji su harali celo leto, zamenile su smrdibube ili smrdljivi martini.

Gde i kad su prisutne ove bube ?

smrdi buba 2
Smrdibuba ili "Smrdljivi Martin"

Ove bube su prisutne i tokom leta, ali kako se bliži zima, one se uvlače u kuću zbog hladnoće i vlage pa ih često možemo naći na njihovom omiljenom mestu za skrivanje, sveže opranom vešu i zavesama. Jednom kada pronađu idealno mesto za život koji odgovaraju njihovim uslovima, oslobađaju feromone, hemijske signale koji mame još smrdljivih buba da im se pridruže.

smrdi buba 1
Smrdibuba ili "Smrdljivi Martin"

Zašto ispuštaju neugodan miris?

Poznato je da smrdibuba pušta neprijatan miris onda kada oseti opasnost, tj kada se oseti ugroženo. Pojedine vrste, kako navode stručnjaci, sadrže i cijanid. Mirisi ovih vrsta buba podsjećaju na razne stvari, ali imaju samo jedan cilj, da oteraju neprijatelja tj. predatora. Na Laosu postoji vrsta ovih buba koja se smatra delikatesom, baš zbog svog mirisa. Pripremaju se tako što se suše, a zatim se mešaju sa začinskim biljem.

Kako da sami u kućnim uslovima spremite odbranu ?

Za vas smo pronašli jedno prirodno sredstvo koje možete napraviti sami kod kuće i koje se može koristiti protiv smrdibuba, a to su kombinacija praška za pecivo i vode koji se sipaju u prskalica (flašica sa rasprskivačem).

U litarsku flašu, sipajte jednu do dve kesice praška za pecivo, a u zavisnosti od veličine boce. Sipajte vodu do pola, zatim naspite ostatak praška za pecivo i kad se smiri reakcija, napunite je do vrha i dobro promućkajte.

smrdi buba 4
Smrdibuba ili "Smrdljivi Martin"

Nakon toga možete na prskanje vašu bašte, jer odatle one najviše i dolaze. Ono što se savetuje jeste da ne koristite stare prazne flaše od sanitarnih sredstava za čišćenje ili bilo kakvih sličnih hemikalija.

Važno je da znate da ova mešavina neće ubiti smrdibube, ali će ih ošamutiti i definitivno rasterati. Za potrebe neke manje bašte ili terase dovoljno je ovim prirodnim sredstvom poprskati jednom nedeljno, a za veće površine preporučuje se prskanje do dva puta nedeljno.

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022