NAJAVA: Predavanje i stručno vođenje u okviru izložbe „Dijamant“ u Narodnom muzeju Zrenjanin

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanin

U okviru izložbе „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja” u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin kao deo pratećeg programa, autor izložbe i kataloga Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti zrenjaninskog muzeja, pripremio je predavanje i stručno vođenje.

U sredu, 11. oktobra 2023, sa početkom u 19 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održano predavanje pod nazivom „Ludvig (Lujo) Tuner: graditelј Beograda  i projektant Fabrike ulјa u Petrovgradu”. Predavanje je posvećeno životu i radu Ludviga (Luja) Tunera (1886–1955), rođenog brata čuvenog zrenjaninskog kamenorezca Teodosija Tunera i vajara Alojza Tunera.

arhiva lista vreme 1929 godina
Arhiva lista Vreme - 1929. godina

Ovaj inženjer i preduzimač poznat je, pre svega, kao veliki graditelј Beograda i Srbije, dok je projekat ulјare za sada jedino njegovo poznato delo u Zrenjaninu. Građevinska firma „Tuner i Vagner“, čiji vlasnik je bio Lujo Tuner, od 1919. do 1942. godine izgradila je više desetina kapitalnih i infrastrukturnih objekata na prostoru današnje Srbije, Makedonije i Hrvatske. Pored opšteg pregleda graditelјske delatnosti ove kompanije, publika će imati priliku da se bliže upozna sa prvobitnim kompleksom fabrike ulјa u Zrenjaninu i njenim značajem za bogato industrijsko nasleđe grada.

U petak, 13. oktobra 2023, u 19 časova povodom zatvaranja izložbe „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja“ u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće upriličeno stručno vođenje autora izložbe Dejana Vorgića, kustosa istoričara umetnosti.

Da podsetimo, izložba „Dijamant: Hvala Vam za decenije poverenja“ predstavlja razvojni put fabrike ulјa u Zrenjaninu, od male fabrike sa devedeset radnika na obodu grada, do regionalnog lidera u proizvodnji ulјa, bilјnih masti i drugih proizvoda. Na tom putu, fabrika je za svoje proizvode osvojila gotovo 450 nagrada na domaćim i inostranim sajmovima, manifestacijama i smotrama. Vremenom je osvojena i brendirana proizvodnja različitih artikala, poznatih i van granica Srbije. 

Изградња фабрике уља 1938 1939 година (Фото документација Дијамант Доо)
Izgradnja fabrike ulja

Tako se, na primer, na tržištu 1959. godine pojavilo čuveno ulјe „Dijamant”, zatim 1980. margarin „Dobro jutro”, a od 1988. i majonezi „Dijamant” i „Evit”.

Razvoj kompanije primetan je i tokom prethodnih godina kroz uvećanje vlasničkog udela u Kikindskom mlinu i početak gradnje nove točione. Postavka obuhvata eksponate poput različitih ambalažnih pakovanja, reklamnog materijala i brošura, istorijskih dokumenata, fotografija, radnih odela, maketa i dr, koje prate vizuelno definisani panoi i video materijal.

Prateći program izložbe obuhvata i radionice namenjene deci i mladima.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px