NAJAVA: Stručno vođenje kroz izložbu “Češko presovano staklo u ogledalu”

Zrenjanin – Narodni muzej

Podelite vest

Stilske karakteristike i motivi na češkom presovanom staklu, četvrtak, 3. novembar 2022. u 19h, Salon Narodnog muzeja Zrenjanin

„Oni koji teže da vole češko staklo moraju da ga poznaju i razumeju. A nema razumevanja bez dubokog poznavanja same umetnosti staklarstva, njene duge tradicije, porekla i razvoja.“ Jozef Drahonjovski, češki vajar i graver stakla (1936)

Stručno vođenje kroz izložbu „Češko presovano staklo u ogledalu“ sa temom „Stilske karakteristike i motivi na češkom presovanom staklu“ biće upriličeno u četvrtak, 3. novembra 2022. godine, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Tematsko vođenje će biti usmereno na umetničke stilove od bidermajera do postmoderne kroz koje je staklo prolazilo od prve polovine 19. pa sve do kraja 20. veka sa akcentom na karakteristike predmeta koji su izloženi. Realistični ili apstraktni, reljefni ili linearni motivi na staklu su pratili umetničke stilove i bili su nosioci njegove ekspresivnosti i forme.

nmz cesko presovano staklo 2

Publika na stručnom vođenju može saznati i zbog čega je motiv satira (pratioca boga Dionisa) bio popularan tokom druge polovine 19. veka, ili pak, koja je bila poruka neoklasičnih motiva nakon Prvog svetskog rata. Jedna od podtema vođenja biće definisanje pojmova original, reprodukcija, kopija i nova serija koji će odgonetnuti na koji način i kojim putem su prenošeni motivi iz staklare u staklaru.

Publici će izložbu tumačiti autor, kustos istoričar umetnosti, Dejan Vorgić. Posetioci mogu poneti stakleni predmet iz sopstvene privatne kolekcijem a nakon tematskog predavanja autor će vršiti stručnu (ne i vrednosnu) procenu predmeta.

Da podsetimo:

Autor projekta i izložbe „Češko presovano staklo u ogledalu“ je kustos istoričar umetnosti Dejan Vorgić, a stručni saradnik je kustoskinja istoričar umetnosti Biljana Dimkić Krčmar. Postavka traja do 20. novembra 2022. godine i po prvi put predstavlja predmete visokih umetničkih i dizajnerskih kvaliteta koji su nastali tehnikom presovanja. Predmeti potiču sa teritorije Bohemije i Moravske (kasnije Čehoslovačke), ali ima i onih koji su proizvedeni na području Srbije pod jasnim češkim uticajem. Eksponati su nastali u vremenskom rasponu od sredine 19. veka, pa sve do poslednjih decenija 20. veka.

nmz cesko presovano staklo

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije. Izložba Češko presovano staklo u ogledalu je deo zvaničnog programa obeležavanja Međunarodne godine stakla (IYOG 2022) i realizovana je u koordinaciji sa Stručnom grupom za staklo Nacionalnog komiteta ICOM-a.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022