NAJAVA: Predavanje “Dve Mirjane: Stvaralaštvo i susreti Mirjane Šipoš i Mirjane Nikolić Pećinar “ u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanin

U četvrtak, 26. oktobra 2023, sa početkom u 18 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće održano predavanje „Dve Mirjane: stvaralaštvo i susreti Mirjane Šipoš i Mirjane Nikolić Pećinar“ koje organizuje Narodni muzej Zrenjanin u saradnji sa Savremenom galerijom Zrenjanin. Predavanje je deo pratećeg programa izložbe „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“, a biće reči o životu i delu ove slikarke kao i njene starije koleginice sa kojom se družila i stvarala u Zrenjaninu i Ečki. Predavači: Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin i Slavica Žarković, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti Savremene galerije Zrenjanin.

Izložba pod nazivom „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ otvorena je u Salonu zrenjaninskog muzeja 6. septembra 2023. godine, na dan rođenja ove slikarke.

mirjana Šipoš i mirjana pećinar, 1953. – kopija
mirjana nikolić pećinar, autoportret, 1953
Mirjana Nikolić Pećinar

Na izložbi je predstavljeno 46 radova u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, Savremene galerije Zrenjanin i Milice Ivković iz Beograda. Autorka ove aktuelne izložbe, Olivera Skoko je predstavila ovom postavkom i pratećim katalogom život i stvaralaštvo slikarke Mirjane Nikolić Pećinar, dok je Slavica Žarković na sličan način 2017. godine u prostoru zrenjaninske Savremene galerije prikazala umetničko kretanje Mirjane Šipoš izložbom „Tiho i nenametljivo“. Obe slikarke su svoje školovanje započele u Velikom Bečkereku /Petrovgradu (danas Zrenjaninu), obe su završile Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu uz specijalni tečaj kod istog profesora, Nedeljka Gvozdenovića. Dve Mirjane su pripadale „Zrenjaninskoj grupi“, a potom i „Banatskoj grupi“ umetnika čije su izložbe 1953.  i 1954.  pokrenule pitanje osnivanja umetničke kolonije u Ečki, odnosno Zrenjaninu. Nakon što se to i desilo, slikarke su bile među učesnicima, obe po 14 puta.  

Mirjana Nikolić Pećinar (Sarajevo, 1923 – Beograd, 2010)

Osnovnu školu i gimnaziju je završila u tadašnjem Velikom Bečkereku / Petrovgradu, kao i slikarski kurs kod Vase Pomorišca i Stojana Trumića. Potom odlazi u Beograd gde diplomira na Akademiji likovnih umetnosti 1951. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga će 1953. završiti i specijalizaciju. 

Iste godine izlaže po prvi put u Zrenjaninu, kome će se često vraćati. Postaje član ULUS-a i gotovo redovni izlagač na njihovim grupnim izložbama. Dobija na korišćenje atelje na Starom sajmištu 1952. godine u kojem će slikati gotovo do smrti 2010. Prvu samostalnu izložbu imala je u Grafičkom kolektivu u Beogradu 1957. Iste godine učestvuje na drugom sazivu Umetničke kolonije u Ečki čiji će biti jedan od najredovnijih i najčešćih učesnika. Pored Ečke u narednim godinama učestvuje u kolonijama u Subotici, Bečeju, Sićevu, Počitelju…

mirjana Šipoš, autoportret, 1951
Mirjana Šipoš

Mirjana Šipoš (Veliki Bečkerek, 1916 – Novi Sad, 1996)

Nakon završene gimnazije u rodnom gradu, upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu na kojoj će diplomirati u klasi profesora Ivana Tabakovića i profesora Nedeljka Gvozdenovića kod koga je završila i specijalni tečaj 1952. godine. Bila je profesor u Školi za likovne tehničare u Novom Sadu od 1952. do 1976. godine. Bila je prva akademska slikarka iz Zrenjanina. 

Boravila je u Francuskoj, Austriji, Italiji, Nemačkoj. Jedna je od retkih žena umetnica koja je doprinela razvoju zrenjaninske i vojvođanske umetničke scene sredinom 20. veka, periodu kada je osnovana Umetnička kolonija u Ečki, odnosno Savremena galerija Zrenjanin. 

Učestvovala je i u drugim brojnim vojvođanskim kolonijama. Iako se njeni radovi nalaze u mnogim muzejskim i galerijskim ustanovama, najveći broj radova Mirjane Šipoš čuva Savremena galerija Zrenjanin, ukupno 88.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px