NAJAVA: Predavanja i radionice „Tkački zanat – tragom beskrajne šare” u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanin

Predavanja i radionice pod zajedničkim naslovom „Tkački zanat – tragom beskrajne šare“ održavaće se u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u periodu od 6. do 10. novembra 2023. godine u terminu od 18 časova. Ćilim, kao osnovni elemenat dekorativnog tekstilnog inventara, na ovom kulturno-geografskom prostoru, predstavlјa deo bogate materijalne baštine koja nije ograničena međama prolaznosti. Iako su, kao sastavni deo devojačke spreme, poslednji ćilimi tkani sredinom prošlog veka, dugo su se čuvali i čuvaju se kao deo porodične tradicije i kulturnog identiteta.

Cilј radionica i predavanja je da se, u kontekstu savremenih tendencija, promoviše jedan od najstarijih zanata – tkački zanat.

Program počinje u ponedeljak, 6. novembra, u 18 časova predavanjem o načinima i tehnikama tkanja koje će održati Zoran Slijepčević, inženjer tekstilne konfekcije i tkač.

U utorak, 7. novembra, u 18 časova dr Ferenc Nemet govoriće o Torontalskom ćilimu i umetničkim zanatskim radionicama, dok će u sredu, 8. novembra, u 18 časova MSc Valentina Bozoki održati predavanje o tradiciji kroz odevanje i dizajn.

U četvrtak i petak, 9. i 10. novembra, sa početkom u 18 časova biće organizovane radionice tkanja koje će voditi tkači Gordana Dunai i Zoran Slijepčević.

Koordinator i autor ovog programa je mr Rajka Grubić, muzejska savetnica – etnološkinja Narodnog muzeja Zrenjanin. Realizaciju programa podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

O tkanju:

Za pojavu i razvoj tkanja i tkačkih proizvoda u Banatu, presudnu ulogu imala su dva faktora – razvijeno stočarstvo i klimatski uslovi. Pored toga, naturalna proizvodnja, tokom XVIII i XIX veka, bila je toliko razvijena da je seosko stanovništvo sve svoje potrebe podmirivalo sopstvenom proizvodnjom. Društvena baza na selu bila je porodična zadruga u kojoj je, između ostalog, bila organizovana i proizvodnja tkanina. 

Žene su na horizontalnom razboju, od kudelјe, vune, lana i pamuka, tkale razne vrste platna, prostirki i prekrivača.

Ćilim je predstavlјao jedan od najreprezentativnijih i najluksuznijih delova tekstilnog pokućstva. Kao takav, činio je važan deo devojačkog miraza. Pored ukrasne, ćilim je imao važnu ulogu i u običajnom životu: on se darivao svatovima, njime su kićeni kumovski konji, tokom crkvenog venčanja prostiran je mladencima pod noge, korišćen je za opremanje odra pokojnika, darivao se crkvi i slično. Razvijajući se na periferiji uticaja orijentalnog (pirotskog ćilima), banatsko tradicionalno narodno ćilimarstvo, početkom nastanka i razvoja, u sebi je sadržavalo primarno orijentalnu ornamentiku. Vremenom, pod uticajem tkačkih centara i srednjoevropskih umetničkih  stilova, banatsko ćilimarstvo dobija specifična obeležja prepoznatlјiva po širokom izboru tehnika i ornamentike.

U kojoj meri su ćilimi bili cenjeni i traženi kao proizvodi, govori i činjenica da su se u Zrenjaninu (ranije Bečkereku, centru Torontalske županije), krajem XIX i početkom XX veka, tkali čuveni Torontalski ćilimi koji su bili visoko cenjeni na evropskom tržištu. 

Naime, u ovom periodu je torontalska tkačka industrija bila u velikom zamahu. U Bečkereku su osnivana razna udruženja za domaću radinost i umetničke zanate, da bi 1884. godine bila osnovana i prva Tkačka škola. Prve polaznice ove škole bile su ne samo iz Bečkereka, već i iz Elemira, Aradca, Perleza, Ečke, Malog i Velikog Torka  i iz Melenaca. Upravo ovako razvijena i kvalitetna tkačka proizvodnja bila je jaka osnova da se u gradu već 1894. osnuje i fabrika tepiha.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px