NAJAVA: Otvaranje izložbe „Od autopisa do šahtova: vizuelna kinetika i urbani pejzaži“ u Savremenoj galeriji Zrenjanin

Zrenjanin - Savremena galerija Zrenjanin

Izložba „Od autopisa do šahtova: vizuelna kinetika i urbani pejzaži“ autora Nenada Lazića, biće svečano otvorena u ponedeljak, 27. maja 2024. g. u 12 časova u Salonu Savremene galerije Zrenjanin.

Postavku, koja objedinjuje dve autonomne izložbene celine čini proširena serija digitalnih grafika – autopisa i upotpunjen ciklus digitalnih fotografija na kojima su predstavljeni elementi urbane svakodnevice, ulični šaht poklopci. Izložbeni segmenti su virtuozno ukomponovani da čine skladnu atraktivnu sadržajnu i likovnu celinu. 

To je izvanredan spoj umetnosti, tehnologije i urbanog okruženja koji istražuje dinamčne aspekte savremenog života kroz prizmu vizuelne kinetike i urbanih pejzaža.

O IZLOŽBI

Prva celina izložbe prikazuje rezultat stvaralačkog promišljanja odnosa između čoveka i tehnologije koji je doveo do osmišljavanja i realizacije novog umetničkog fenomena u stvaralaštvu Nenada Lazića, digitalnih grafika, tzv. autopisa. One otelotvoruju automatske procese mašine realizovane bez ikakve svesne kontrole tvorca. Korišćenjem specifičnih softverskih alata i digitalne manipulacije, umetnik je stvorio atraktivna grafička dela koja spajaju svet racionalne tehnologije sa suptilnim slikarskim izrazom.

Druga tematska celina bavi se istraživanjem urbanih pejzaža. Autor nalazi inspiraciju u svakodnevnim banalnim predmetima, poput uličnih šahtova, koji često ostaju neprimećeni. Njihovim dokumentovanjem kroz izoštren originalan objektiv umetnika otvara prostor za refleksije o lepoti koja se krije u najneočekivanijim detaljima naše svakodnevice. Manipulacijom kontrasta ističe se autorska vizija estetike urbanog prostora u kojem živimo.

Koristeći znanja iz fotografije, slikarstva, grafičkog dizajna, ali i digitlnih tehnologija i veštačke inteligencije autor je ovom izložbom odveo posmatrača daleko izvan uobičajenih umetničkih prikaza. U isto vreme, lestvicu umetničkog progresa stvaralačkog čina i estetičkih praksi podigao je do neslućenih razmera.

Nikolaj Hlebnjikov

O AUTORU

Nenad S. Lazić, diplomirani grafički dizajner i profesor likovne kulture, rođen 1974. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je 2001. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer grafičke i vizuelne komunikacije, pod mentorstvom Branislava Dobanovačkog, Boška Ševe i Suzane Kubinec. Realizovao je 13 samostalnih i učestvovao na više od stotinu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je brojnih vizuelnih identiteta i dizajna za širok spektar publikacija, knjiga, časopisa, kataloga, ambalaže i internet prezentacija. Ujedno je dobitnik više od trideset nagrada iz oblasti primenjene umetnosti i dizajna.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px