NAJAVA: Otvaranje izložbe Milana Grahovca „Slike: 2005-2023.“ Narodni muzej Zrenjanin

Zrenjanin – Milan Grahovac

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 10. aprila 2023. godine, sa početkom u 19 časova biće svečano otvorena izložba slika mr Milana Grahovca. Naslov izložbe je “SLIKE: 2005–2023.” i predstavlja radove nastale u navedenom periodu, a autor teksta u katalogu je Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti zrenjaninskog Narodnog muzeja.

milan grahovac 2

 Tokom tri i po decenije duge karijere mr Milan Grahovac je izgradio angažovan i osoben umetnički senzibilitet. Na kritičan (ponekad i ironičan) način umetnik u svom delu komunicira sa duhom vremena u kome živi, ne bežeći pritom i od dijaloga koji vodi sa samim sobom. Slikarstvo Milana Grahovca je hermetički zatvoreno i intimno sa jedne strane, dok sa druge teži ekspresiji, koja ne treba da nas čudi, s obzirom da je u periodu njegovog ranog sazrevanja italijanska transavangarda doživlјavala svoj vrhunac.

Upravo ekspresionizam i intimizam u svom neuobičajenom skladu čine okosnicu autorove likovne poetike koja se nije menjala, iako je često koristio različite mogućnosti umetničkog izražavanja.

milan grahovac 4

Upravo na ovim postulatima sazdana je i izložba SLIKE: 2005–2023. sa radovima koji su obeležili jedan novi punoletstveni period u specifičnom muzejskom životu autora.

Milan Grahovac je rođen 1958. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1989. godine, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Specijalizirao je grafiku-litografiju na Grafičkom odseku Akademije lepih umetnosti „Minerva“ u Groningenu (Holandija) 1991–1992, u klasi profesora Vima Jonkmana.

Magistrirao je 1997. na crtačkom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Milana Blanuše. Član je ULUV-a od 1991. i ULUS-a od 2003. godine.

U potrazi za raznovrsnim mogućnostima izražavanja istražuje u različitim medijima i tehnikama, kao što su slikarstvo, crtež, grafika, akvareli, objekti, skulptura, instalacije, performans i dr. Od 1985. godine do danas imao je gotovo 30 samostalnih izložbi, dok je participirao u preko 80 žiriranih, bijenalnih i kolektivnih izložbi, kako u zemlјi, tako i u inostranstvu. Na reprezentativnoj izložbi „Slutnja, krv i nada 1914–2014.“ u Bečkom Kunstlerhausu našao se među 70 odabranih vizuelnih umetnika koji su obeležili vojvođansko slikarstvo u vremenskom rasponu dugom stotinu godina. Od 1989. godine do stalnog zaposlenja imao je status slobodnog umetnika.

milan grahovac 1

Od 2005. godine Milan Grahovac radi u Narodnom muzeju Zrenjanin kao likovni urednik. Nakon godinu dana polaže za zvanje kustosa koji za temu ima crteže Aleksandra Sekulića u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, pod mentorstvom istoričarke umetnosti i muzejskog savetnika dr Jasne Jovanov. Tokom radnog veka realizovao je, dvadesetak izložbi u salonima Muzeja u svojstvu autora, nadležnog kustosa ili organizatora postavki posvećenih savremenom stvaralaštvu, desetak muzejskih radionica sa pratećim izložbama, promotivni materijal u vidu plakata, pozivnica i kataloga za desetak događaja i dr.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px