NAJAVA, NARODNI MUZEJ: Otvaranje izložbe „Život u Banatskoj vojnoj granici”

Zrenjanin – Život u Banatskoj vojnoj granici

U petak, 24. februara 2023. godine, u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće svečano otvorena izložba pod nazivom „Život u Banatskoj vojnoj granici”, čiji je autor Ivan Radić iz Društva za negovanje tradicije Banatske vojne granice.

Vojna krajina je, kao pogranični vojno-odbrambeni sistem, vekovima imala značajnu ulogu u odbrani Habzburške monarhije od Osmanskog carstva. Vremenom je menjala svoje teritorijalne okvire, a posebno su bile značajne reforme sprovedene sredinom 18. veka, kada je počelo organizovanje i Banatske vojne granice.

U periodu od 1764. do 1774. godine, carica Marija Terezija (1740–1780), duž Tise i Dunava obrazovala je Banatsku vojnu granicu, organizovanu u tri puka: Srpsko-banatski, Nemačko-banatski i Vlaško-banatski puk. Dvorski ratni savet doneo je 1774. godine odluku da se Vlaški bataljon sa Ilirskom regimentom spoji, te je ta nova regimenta nazvana Vlaško-ilirska regimenta.

Početkom 19. veka kordon banatskih regimenti protezao se 67 milja Dunavom, od Pančeva do Oršave. Oko 1820. godine počela je nova reorganizacija Banatske granice. Tada su formirane dve odeljenske brigade: u Pančevu i Karansebešu. Pančevačkoj brigadi je bio podređen komunitet Pančevo i Nemačko-banatska regimenta, a brigadi u Karansebešu komunitet Bela Crkva i Vlaško-ilirska regimenta. Kasnije, 1838. godine, od graničnih delova obeju regimenti stvoren je Ilirsko-banatski bataljon sa sedištem u Beloj Crkvi.

Godine 1845. taj bataljon prerastao je u regimentu pod nazivom Ilirsko-banatska graničarska regimenta, a tada je i Vlaško-ilirska regimenta promenila naziv u Vlaško-banatsku regimentu, čija je teritorija izlazila izvan okvira današnjeg našeg Banata.

banatska vojna granica

Današnja naseljena mesta srednjeg Banata Orlovat, Tomaševac i Botoš bila su deo Banatske vojne granice tokom njenog jednovekovnog trajanja.

Ova izložba po mnogo čemu je nesvakidašnja, u prvom delu prikazana su istorijska dešavanja pre i oko samog Požarevačkog mira. Deo o razvoju predela i naselja predstavljen je preko prikaza Prvog vojnog, tajnog premera čiji je autor profesor dr Mlađen Jovanović. Evolucija stanovanja i izgleda kuća objašnjena je pomoću maketa i tlocrta od najjednostavnijih privremenih staništa do Jozefinske kuće sa kraja 18. veka. Plovidba Dunavom tokom kolonizacije Banata i u vreme rata 1716–1718. godine, kao i plovidba Šajkaške flotile, prikazana je i u maketama brodova koje je načinio brodomodelar Zlatko Pajić. Uticaj narodnog odela srpskog stanovništva na razvoj uniforme graničara Banatske vojne granice prikazuje se kroz rekonstrukciju uniformi 18. veka koje je u saradnji sa kostimografima uradila profesorka mr Maja Studen sa Fakulteta primenjenih umetnosti na odseku Kostim. Studenti treće godine navedenog fakulteta su 2018. godine prikazali svoja likovna promišljanja na temu rekonstrukcije odevnih formi – uniforme Banatske vojne granice koje su izrađene na malim i velikim formatima.

Svi eksponati su reprodukcije i rekonstrukcije originala brojnih institucija koje su nesebično izašle u susret, prepoznale i podržale ovu ideju, a ova izložba nastaviće da živi kao deo stalne postavke Muzeja Banatske vojne granice, čije je osnivanje i organizovanje planirano do kraja 2024. godine.

zivot u banatskoj vojnoj granici 2

Izložbu su podržali: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama…

…Opština Kovin, Centar za kulturu Kovin, Narodni muzej Pančevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo, Istorijski arhiv Pančevo, Fakultet primenjenih umetnosti Beograd, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Departman za geografiju, turizam i ugostiteljstvo, Muzej Vojvodine, Istorijski arhiv Vojvodine, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Muzej grada Novog Sada, Istorijski arhiv grada Novog Sada, Istorijski muzej Srbije, Muzej grada Beograda, Vojni muzej, Narodna biblioteka Srbije, Narodna biblioteka i muzej Bela Crkva, Narodni muzej Požarevac, Muzej u Smederevu i Klaster Deliblatska peščara.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px