NAJAVA: Otvaranje izložbe 44. Susret akvarelista u Savremenoj galeriji Zrenjanin

Zrenjanin - Savremena galerija

U Savremenoj galeriji Zrenjanin u ponedeljak 16. oktobra 2023. u 19 časova biće otvorena izložba radova nastalih Umetničkoj koloniji Ečka u okviru 44. SUSRETA AKVARELISTA. Ulaz je slobodan.

Kao jedan od dva saziva koje organizuje Savremena galerija Zrenjanin ove godine po 44. put u Umetničkoj koloniji Ečka organizovani su susreti akvarelista. Od 14. do 16. avgusta u UMETNIČKOJ KOLONIJI EČKA su boravili sledeći umetnici: Kristina Benjocki, Goran Dragaš, Bosiljka Zirojević Lečić, Dejan Krstić i Jelena Milićević. 

Umetnička kolonija Ečka je mesto gde se susreću umetnici različitih umetničkih senzibiliteta i poetika i gde se spajaju najraznovrsnije umetničke forme izražavanja iz kojih proističu nova razmišljanja, stavovi i pogledi na budućnost, ali i buduće saradnje i prijateljstva. U okviru susreta akvarelista poseban uvid se stiče u tehniku akvarela u okviru savremenog vizuelnog stvaralaštva kao i sagledavanje najraznovrsnijih problema čiji zajednički imenitelj predstavlja voda i specifičnosti tehnike akvarela kao što su fluidnost, transparentnost…

Selektor 44. susreta akvarelista je Slavica Žarković, viša kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin

Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Zrenjanin

BIOGRAFIJE UMETNIKA:

Kristina Benjocki (1984, Zrenjanin) Osnovne studije završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i Gerit Rietveld akademiji u Amsterdamu, a magistrirala na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu iz oblasti istraživanje u umetnosti. Bila je rezidencijalna umetnica na Akademiji Jan van Ajk u Mastrihtu. Njena praksa uključuje imerzivne instalacije sa tekstilom, zvukom, nepokretnim i pokretnim slikama. Radovi Kristine Benjocki predstavljeni su u Muzeju Stedelijk u Amsterdamu, na proširenom bioskopskom programu IFFR festivala, Muzeju moderne i savremene umetnosti u Rijeci, umetničkom prostoru Kunsthalle u Roterdamu, galeriji Ambika P3 u Londonu, galeriji AUB u Bejrutu i Izolyatsia u Kijevu. Nedavno je njen rad predstavljen u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (samostalno) i Muzeju savremene umetnosti IKOB u Epenu (samostalno). Njene predstojeće prezentacije uključuju Looiersgracht 60 (samostalno) i Muzej u Amsterdamu (grupno). Umetnica je i majka koja živi i radi u Amsterdamu.

Goran Dragaš (1972, Sisak, Republika Hrvatska) Studirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer slikarstvo. Diplomirao 2005. godine na slikarskom odseku.Član ULUS-a od 2006. godine. Završio postdiplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2009.godine smer  grafika. Na likovnoj sceni prisutan od 2004. godine. Izlaže u zemlji i inostranstvu, a radovi mu se nalazeu kolekciji Muzeja grada Beograda, Wiener Stadtische kolekciji, Telenor  kolekciji, Bitef- Politikina nagrada, Benetton kolekciji i brojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.2015. godine ulazi u uži izbor za Politikinu nagradu.Jedan je od osnivača i član Umetničke asocijacije Prototip. U okviru asocijacije organizovao je rezidencijalne boravke, gostovanja, izložbe domaćih umetnika u inostranstvu i predavanja stranih umetnika i kustosa. U svojim radovima bavi se problemima savremenog društva kao sto su migracije, politika, ekologija i međuljudski odnosi, otuđenost. Kao samostalni umetnik živi i radi u Beogradu.

Bosiljka Zirojević Lečić (1971, Novi Sad) Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1994. godine, odsek Slikarstvo. Postdiplomske studije, odsek Slikarstvo, završila na istoj Akademiji 2000. godine. Redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, uža oblast Slikarstvo.

Bavi se istraživanjem odnosa slikarstva i drugih likovnih medija, njihovim paralelama i preklapanjima. Odnos unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora je polje gde istražuje mogućnosti izražavanja, apstrahovanja; kroz različite materijale, ideje…u cilju povezivanja različitih medija i oblasti (umetnost, ekologija, urbanizam, vizuelna kultura…).

Dejan Krstić (1994, Loznica) Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na likovnom departmanu, odsek Slikarstvo 2017. godine. Master studije je takođe završio na Akademiji umetnosti u Novom sadu, katedra za crtanje, pod mentorstvom Višnje Petrović, 2019. godine. Do sada je organizovao četrnaest samostalnih izložbi po konkursu i učestvovao na devetnaest kolektivnih u zemlji i inostranstvu. Selektovane samostalne izložbe: 2023. – Izložba „Norm“ Jelsa Art Bijenale (JAB) Jelsa, Hvar, Hrvatska; 2022. – Izložba „Mysterious“ – Edwin-Scharff-Haus Ulm, Ulm, Nemačka; 2022. – Izložba “Fantazija o slobodi” Galerija SULUV, Novi Sad, Srbija. Radio je na više domaćih i međunarodnih projekata od kojih se izdvaja selekcija za učešće na masterklasu Marine Abramović održanog u Beogradu, 2019. godine. Od 2020. godine aktivan je član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV)

Jelena Milićević (1992, Lazarevac) studirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Master studije završila je na istom fakultetu 2016. godine, nakon čega počinje da radi kao majstor štampe – litograf u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja, Akademija. Zvanje i znanje majstora štampe stekla je u periodu od tri godine rada pri fakultetu i kroz radionice i razmene sa umetnicima regiona, Evrope i Južne Amerike. Izlagala je u zemlji i inostranstvu, od čega devet puta samostalno. Njeni radovi su deo javnih i privatnih kolekcija u Srbiji i u Engleskoj. Odnedavno se bavi ilustracijom plakata, novinskih članaka i knjiga.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px