NAJAVA – Otvaranje izložbe “Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar” u Narodnom muzeju Zrenjanina

Zrenjanin - Narodni muzej Zrenjanina

Izložba pod nazivom „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ biće otvorena u Salonu zrenjaninskog muzeja u sredu, 6. septembra 2023. godine, u 19 časova. Na izložbi će biti predstavljeno 46 radova u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, Savremene galerije Zrenjanin i Milice Ivković iz Beograda.

Izložba se otvara na dan kada je pre sto godina, u Sarajevu, rođena slikarka Mirjana Nikolić Pećinar, obeležavajući ujedno sedamdeset godina od njenog prvog predstavljana zrenjaninskoj publici.

gradnja novog beograda, 1976. vl. narodni muzej zrenjanin

Osnovnu školu i gimnaziju je završila u tadašnjem Velikom Bečkereku / Petrovgradu, kao i slikarski kurs kod Vase Pomorišca i Stojana Trumića. Potom odlazi u Beograd gde diplomira na Akademiji likovnih umetnosti 1951. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga će 1953. završiti i specijalizaciju. Iste godine izlaže po prvi put u Zrenjaninu, kome će se često vraćati. 

Postaje član ULUS-a i gotovo redovni izlagač na njihovim grupnim izložbama. Dobija na korišćenje atelje na Starom sajmištu 1952. godine u kojem će slikati gotovo do smrti 2010. Prvu samostalnu izložbu imala je u Grafičkom kolektivu u Beogradu 1957. Iste godine učestvuje na drugom sazivu Umetničke kolonije u Ečki čiji će biti jedan od najredovnijih i najčešćih učesnika – čak 14 puta. 

Pored Ečke u narednim godinama učestvuje u kolonijama u Subotici, Bečeju, Sićevu, Počitelju…

Bila je udata za Predraga Pećinara, inženjera elektrotehnike, sina akademika Mladena Pećinara. Njihova kćerka Milica će ispuniti majčinu želju da nakon njene smrti deo slika bude poklonjen Narodnom muzeju Zrenjanin što je i realizovano 2019. godine. Ova dela, uz postojeća koje čuva zrenjaninski muzej, uz pozajmljene slike iz Savremene galerije Zrenjanin, kao i ustupljene radove i lične predmete u vlasništvu Milice Ivković, čine postavku kojom Narodni muzej Zrenjanin obeležava stogodišnjicu rođenja Mirjane Nikolić Pećinar.

Autor izložbe i kataloga je Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti. Realizaciju izložbe je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. Projekat je pomogla kompanija Gomeks.

Izložba traje do 6. novembra 2023. godine.

Tekst iz kataloga:

“Mirjana Nikolić Pećinar je u sebi nosila poštovanje prema svojim roditeljima jednako kao i ostalim precima. Ne treba zaboraviti da je bila unuka prvog mostarskog advokata, kćerka oficira, a kasnije i snaja akademika.

Njena privrženost porodici će je ipak ponajviše odrediti kao suprugu, majku i baku. I konačno, kao slikarku. Znala je da kaže: „Samo sam želela da slikam. Nisam ni pomišljala da ću nekom i prodati slike.” Govorila je i da su velike stvari jednostavne. I upravo u toj jednostavnosti tražila smisao svega, pa i te prirode od koje bi uvek ozdravljala, kako je govorila.

Njen profesor, Nedeljko Gvozdenović  je smatrao da je pred prirodu najbolje doći ponizno „pa to onda umetničkim sredstvima, kompozicijom, formom, bojama, tonom što snažnije izraziti.” Koristeći pomenuta sredstva, Mirjana se najčešće izražavala poetski, intimno, lirski.

Izložbom u Narodnom muzeju Zrenjanin, Mirjana Nikolić Pećinar se na neki način vraća na početnu stanicu; u grad svog detinjstva, odrastanja, školovanja.

Njen „Autoportret”, koji je prvi put predstavljen u Zrenjaninu 1953. na grupnoj izložbi četvoro mladih autora, dugo je potom stajao na zidu porodične kuće u Frankopanovoj 13, da bi zajedno sa Mirjaninom majkom Olgom sredinom osamdesetih godina bio preseljen za Beograd. Svaki povratak kući nakon dužeg odsustva je zapravo povratak sebi samom.

Namera ove izložbe je stoga utemeljena u ideji i pokušaju da se sto godina nakon rođenja i sedam decenija od prvog ovdašnjeg predstavljanja, vrati sećanje i interesovanje na nekadašnju mladu, talentovanu devojku, koja se sa zrenjaninskog korzoa uputila ka beogradskim i novobeogradskim ulicama i bulevarima. Između te dve tačke je čitav jedan život koji je Mirjana Nikolić Pećinar slikala, kako je govorila, glavom, a ne rukom.

Tu je njena porodica, njene kolege, prijatelji i konačno ona, u skladu sa svojim imenom: uvek u miru i sa merom.”

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 5 ČLANAKA

Novosti volimzrenjanin.com

Prijavite se na naš „Newsletter“ a mi obećavamo da vas nećemo gnjaviti sa dosadnim mejlovima jer to i nama smeta.

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

volim zrenjanin logo jul 2022