Nacionalni dan bez duvanskog dima – Hitno zabraniti pušenje na SVIM JAVNIM MESTIMA!

Zrenjanin – Bez duvanskog dima!

Podelite vest

Ovaj dan obeležava se u svim sredinama uz saradnju sa partnerima na lokalnom nivou – pre svega uličnim akcijama i distribucijom edukativnog materijala, održavanjem tribina, konferencija za štampu čime se podiže svest građana o štetnosti duvanskog dima, posebno su značajna predavanja u školama i vršnjačke edukacije.

NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA – 31. JANUAR ”IZBACI DUVANSKI DIM”

Prema  podacima istraživanja skoro 2/3 odraslih stanovnika Srbije (61,7%) izloženo je duvanskom dimu u svojoj kući, nešto malo manje  nego  u  2000. godini,  kada  je  taj  procenat  iznosio  65,7%.  Na  poslu  je u 2006. godini duvanskom dimu bilo izloženo 44,9% zaposlenih, a u 2000. godini 55,5%. Drugo istraživanje o upotrebi duvana kod mladih iz 2008. godine pokazalo je da 77% mladih uzrasta 13-15 godina živi sa nekim ko puši u njihovom prisustvu što je, iako visoko, za petinu manje nego 2003. godine (97,4%).

duvanski dim2

Duvanski  dim  koji  udišu pušači i nepušači („pasivno pušenje“), zvanično je klasifikovan kao mešavina kancerogena koja kod ljudi može da uzrokuje rak, najčešće rak pluća (rizik je viši za 20% do 30%). Takođe, duvanski dim izaziva teške, i često smrtonosne, akutne i hronične olesti srca i moždani udar (u oba slučaja za 25%  više  nego  kod  neizloženih  osoba),  kao  i  pojavu  i  pogoršanje  astme,  pogoršanje hronične opstruktivne bolesti pluća i emfizema.

Duvan predstavlja jedini legalni proizvod koji ubija trećinu do polovine onih koji ga konzumiraju. 

duvanski dim

Kod dece, kao posledica pušenja uočavaju se češće infekcije donjih respiratornih puteva, astma i infekcije srednjeg uva.

Pušenje u trudnoći posebno je štetno, jer utiče i na zdravlje bebe i na zdravlje majke. Kod žena koje puše  može doći do težeg začeća, a kod trudnica do patološkog razvoja placente i prevremenog porođaja i češći su spontani pobačaji.

Kasnije u detinjstvu kod dece, zbog pušenja majke u toku trudnoće, češća je pojava poremećaja plućnih funkcija i astme, a u novije vreme sve više se pominje i češća gojaznost dece.

Pušenje  je  najveći  pojedinačni  uzrok  smrtnosti  stanovništva  koji  se  može prevenirati odgovarajućim merama zdravstvene politike. Preko milion umrlih godišnje u Evropi i više od pola miliona u zemljama EU, a u Srbiji oko 16 000 nastaje kao posledica ovog oblika rizičnog ponašanja.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa vestima, koje nisu uvek najlepše volimzrenjanin.com

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px