U Mužljanskom ritu održan 40. „Žetelački dan“ – jubilarna manifestacija u slavu kosidbe, žita i hleba [FOTO]

Zrenjanin - Mužlja 40. „Žetelački dan“

Gradonačelnik Simo Salapura prisustvovao je danas jubilarnom 40. „Takmičenju žetelaca“, manifestaciji koja za cilj ima negovanje i očuvanje tradicionalnih žetvenih običaja, u slavu kosidbe, žita i novog hleba.

U organizaciji Klastera “Fokus” i Udruženja za negovanje starih običaja “Remuš”, manifestacija je i ovoga puta održana u Mužljanskom ritu, pored Poni farme, a svečano juj je otvorio Juhas Balint direktor fondacije „Prosperitati“

Pored takmičara iz Zrenjanina i naselja Mužlja, odazvale su se i ekipe iz drugih mesta u Vojvodini, ali iz Mađarske.

Manifestacija je počela u ipred mužljanskog Mađarskog KUD „Petefi Šandor“ kulturno- umetničkim programom, a zatim nastavljena u salašarskom i ravničasrkom ambijentu, gde su pored centralnog događaja – takmičenja u otkosu žita, na način i po običajima kako se to radilo u prošlosti, kome je prethodio bogat žetelački doručak, održana su i druga takmičenja, uz pesmu i igru.

Ervin Palatinuš predsednik MZ „Mužlja“ rekao se ova manifestacija uspešno održava toliko godina zahvaljujući starijim meštanima, a u poslednje vreme i mladima koji su prihvatili tu tradiciju.

– Svi se žale da ljudi idu sa ovih prostora i da nas nema dovoljno, međutim, to nije istina, još uvek nas ima dosta i biće nas da organizujemo ovakve tradicionalne manifestacije koje su veoma važne i tiču se naših korena i porekla – rekao je on i naglasio  da se danas okupilo petnaest takmičarskih ekipa.

U sklopu manifestacije održan je i „mini“ Poljoprivredni sajam koji je po mišljenju Palatinuša zanimljiv budući da na našem području ima mnogo onih koji se bave poljoprivredom.

Najstariji kosilac bio je Eaman Pal iz Mužlje (79) koji, kako je rekao, kosi od svoje četrnaeste godine i učestvuje na takmičenju od 1980. godine.

Hvala što nas pratite, vaš portal sa lepim vestima volimzrenjanin.com

tekst: Ljiljana Stupar, foto: Marijan Mahalup /zrenjanin.rs

Pratite nas i na portalu

Najnovije vesti - Naslovi.net

Pročitajte i ove vesti ⭐️

Podelite sa drugima ovu vest
Facebook
WhatsApp
Email
Print
Napišite komentar na ovu vest

Ostavite komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

POSLEDNJIH 6 ČLANAKA

Volim Zrenjanin Newsletter

Ne propustite više nijednu važnu vest!

10 sekundi nakon naše objave, SAMO UDARNE vesti će se pojaviti na vašem mejlu (ako slučajno ne vidite prvi mejl sa obaveštenjem proverite foldere „spam“ i „promotions“). Budite informisani na vreme.

Loading

Upoznajte nas…

Portal volimzrenjanin je pokrenut 28. februara 2020. kao projekat zrenjaninske firme Web Solution Media od koja posluje u našem gradu već 20 godina.

Poslovni podaci:

Portal volimzrenjanin.com
Web Solution Media od
Konstantina Danila 26a
PIB: 100905915
MB: 08677808
info@volimzrenjanin.com
Raiffeisen Banka
265-2310310001201-96

zr u srcu bez poz 270px